četrtek, september 06, 2007

Morski zmaj

Metias me je ob prejšnjem vnosu v blog opozoril na posnetek majhne ribe. Meni kot nepoznavalcu se ni zdela prav nič zanimiva. V komentarju mi je povedal, da gre to najverjetneje za eno najbolj strupenih rib v Jadranu. Imenovala naj bi se Morski zmaj. Ko je omenil še simptome ki se pojavijo ob piku, sem začel razmišljati o letošnjem poletju. S punco sva namreč dopustovala v okolici Trogirja in ob pogovoru s starejšo domačinko je pogovor nanesel na strupeno ribo, ki jo domačini kličejo Pauk. Ravno kakših 14 dni pred tem pogovorum je imela namreč neprijetno izkušnjo pri ribolovi. Pičila je njo in njenega vnuka. Omenjala je, da je naredila skoraj usodno napako, ker je mesto pika hladila, namesto da bi ga grela... Skratka dovolj informacij za raziskovanje po Googlu. Takoj ko sem pregledal prve zadetke, vidim, da je imel Matias prav. Res je riba na posnetku Morski zmaj - Pauk. Med brskanjem po arhivu pa sem imel že vsaj 2x bližnje srečanje s to pošastjo. Še sreča da se stvari ki jih ne poznam pod vodo ne dotikam.
Kaj sem torej izbrskal:

V pestri množici živalskih in rastlinskih vrst v Jadranskem morju najdemo tudi nekatere strupene organizme. Za razliko od tropskih morij, kjer je takih, pa tudi bolj strupenih vrst veliko več, je Jadransko morje s tega vidika znatno manj zaskrbljujoče.

Posebno vlogo med strupenimi živalmi imajo ribe. Najbolj znani so primeri štirih vrst iz družine morskih zmajev (Trachinidae). Morski zmaj - (Trachinus draco), črnoglavi morski zmaj - (Trachinus radiatus), Pikasti morski zmaj (Trachinus araneus) in rumeni morski zmaj - (Echichthys vipera). Morski zmaji imajo podolgovata, bočno sploščena telesa in navzgor obrnjene oči, ki so si postavljene zelo blizu. Prva hrbtna plavut je temna in nosi strupene trne. Strup vsebujeta tudi bočna trna, ki ju imajo morski zmaji na škržnih poklopcih. Te ribe so vkopane v pesku, tako da iz njega molijo le oči in nevarni trni. Med drstenjem v poletnih mesecih so navzoče tudi v zelo plitvih vodah. Nič hudega slutečega kopalca, ki stopi na ribo, začnejo pestiti hude, nevzdržne bolečine, včasih sledi tudi bruhanje in v izjemno redkih primerih mišična paraliza ter smrt. Ker je strup morskih zmajev termolabilen, je v takih primerih najboljše zdravljenje, da poškodovani del telesa takoj namočimo v zelo toplo vodo za vsaj pol ure. Znanih je nekaj primerov, ko si je ribič, ki je sam na morju pomotoma ujel morskega zmaja, ta pa ga je vbodel, sam odrezal prst zaradi prehudih bolečin.

Morski zmaj (Trachinus draco) je značilna riba na peščenem dnu. Njen strup je k sreči termolabilen.

Toliko na strani Slovensko-morje.net.

Kdo bi si mislil, da riba velika okoli 15 cm, lahko povzroči takšne tegobe. Domačinka iz okolice Trogirja je prav tako govorila o nevzržni bolečini.

Prvi dve fotografiji sta posneti v zalivu blizu Novega Vinodola na Hrvaškem. Zaliv je poln kopalcev... hm sedaj bom 2x premislil, preden se brezskrbno zapodim v morje. Globina sicer okoli 3 metre, a nikoli se ne ve.

Drugo srečanje s to ribo (nisem 100% prepričan, ali gre za isto vrsto) pa je bilo na otoku Pagu. Glede na to, da je bila riba sprva zakopana v pesek in je dokaj podobnega videza, kot riba s prvih dveh fotografij, je morda tudi ta katera izmed zmajev. Nisem je prijemal, da bi se v to prepričal :)
Sem se pa precej približal s fotoaparatom in v naslednjem trenutku sem videl samo še oblak peska...
Google mi je med zadetki izvrgel še pismo, ki daje vedeti, da s to ribo res ni šale:

Pozdravljeni!

Pišem v skrbi za svojega očeta, ki je pred približno 6 tedni imel nezgodo pri morskem ribolovu. Na trnek se mu je ujela ena najbolj strupenih jadranskih rib, ki jo v Dalmaciji poznajo pod imenom "Morski pauk", v slovenščini pa se ta riba imenuje "Navadni morski zmaj". Z malo nespretnosti ga je s svojo strupeno konico pičila v kazalec leve roke. Domačini so predlagali potopitev roke v zelo toplo vodo, saj gre za termolabilen strup. Oče jih je ubogal in že po približno 30 min. po piku namakal roko v skoraj vreli vodi. Krči so popustili, ostala pa je velika nateklina na hrbtni strani roke, vse do zapestja in nezmožnost premikanja spodnjih delov prstnih sklepov, tik ob dlani. Roke tako ne more stisniti v pest in zdi se, da je z gibljivostjo vedno slabše. Bolečin ni več, so pa prisotne ob poskusih stiskanja roke. Mišice (na področju od zapestja do komolca)so mlahave (najbrž tudi zaradi tega, ker jih ne more uporabljati).
V parih dneh po piku (3 dnevi) je obiskal svojega zdravnika na Štajerskem. Zdravnik je priznal, da takšnega primera še ni imel, vendar da se mu stanje ne zdi alarmantno. Dali so mu injekcijo proti tetanusu, zavojček antibiotikov in tabletke proti alergijam.
Stanje je kot že rečeno slabše, na koga naj se obrnemo? Kaj priporočate? Ali naj si roko razgibava ali miruje? Ali obstajajo pri nas specialisti za to področje? Morda imajo več prakse s tem zdravniki na Primorskem? Prosim pomagajte!!!

Hvala za prijaznost!

S spoštovanjem,
SonjaM.

11 komentarjev:

Matjaž Očko pravi ...

aha!!! pismo... si predstavljaš...? :) brrrrr me kar zmrazi

Matjaž Merčnik pravi ...

Pravkar čekiral tvojo Grško reportažo... verjetno te že vedno od razlike v temperaturi mrazi ;)
Sicer pa je tudi mene kurja polt, kosem razmišljal, da bi se tega hudiča lahko celo dotaknil :( To bi imel zajeban dopust...

RokoR pravi ...

ampak si pa poslikal res lepo serijo!
si ti kr majstor;)

Jure Dobelšek pravi ...

Super članek!
Letos na morju smo ulovili to ribo. Kolega hrvat je ves paničen začel kričat, naj se je ne dotikamo, nam pa nič jasno, zakaj taka panika. On pa: "pauk, pauk!!!". :)

Takrat sem prvič slišal za to ribo...menda je pa kar dobra tudi za pojest.:)

LP

Matjaž Merčnik pravi ...

Raj od lakote crknem, kot pa jo prijemam ;) Sicer pa sem tudi sam slišal, da naj bi bila riba prava poslalstica. Malo je tistih, ki jo upajo prijemati ;)

Jure Dobelšek pravi ...

Ne sj ni tak problem, sam moraš jo od glave nazaj prijet, kot da bi ji hotel zgladiti zgornjo plavut. No, pa seveda pazit, da ti ne zdrsne v obratni smeri :) :)

matejca pravi ...

Lep pozdrav, slučajno sem naletela na ta post. Namreč prejšni teden sem bila na morju in ponesreči stopila na tega paoka. Jaz sem sicer namakala nogo 3 ure na 50 stopinj in strup dobro razgradila (tamkajšnji zdravnik mi je priporočal, da naj nogo namakam kolikor se da dolgo na temperaturi okoli 50 stopinj), tudi otekline nimam več, me pa še vedno bolijo sklepi in cela noga, kadar stopim nanjo in jo hočem premakniti. Pri tej ribi se lahko učinki strupa poznajo tudi pol leta, zato kar potrpežljivo... Lep pozdrav, mateja

matejca pravi ...

Lep pozdrav, slučajno sem naletela na ta post. Namreč prejšni teden sem bila na morju in ponesreči stopila na tega paoka. Jaz sem sicer namakala nogo 3 ure na 50 stopinj in strup dobro razgradila (tamkajšnji zdravnik mi je priporočal, da naj nogo namakam kolikor se da dolgo na temperaturi okoli 50 stopinj), tudi otekline nimam več, me pa še vedno bolijo sklepi in cela noga, kadar stopim nanjo in jo hočem premakniti. Pri tej ribi se lahko učinki strupa poznajo tudi pol leta, zato kar potrpežljivo... Lep pozdrav, mateja

Matjaž Merčnik pravi ...

Hvala za tvoj komentar in tvojo izkušnjo s tem neprijetnim bitjem. Želim ti čimprejšnje okrevanje.

Anonimni pravi ...

Na tretji sliki ni morski zmaj. Verjetno je prasica ali kateri od njenih sorodnikov.

Anonimni pravi ...

Na tretji sliki je krulec ali kokot, nenevarna riba kar se tiče strupa,odlična za na gradele, zraste do par kil.. 😃👍