sreda, september 05, 2007

Mala šola podvodne fotografije

Že pred leti, ko sem uporabljal še izključno kompaktni fotoaparat Canon Power Shot A80, sem si omislil pripadajoče podvodno ohišje Canon WP-DC900. Poleg fotografije me namreč precej zanima tudi potapljanje. Žal imam priložnost le 14 dni v letu (morda kda včasih kak dan več) :) Vedno me je namreč privlačil svet, ki večini ostalim ljudem neviden, morda se ga niti ne zavedajo, pa vendar je tam, čudovit, drugačen, neraziskan. Morda ravno zato vztrajam pri makro fotografiji. Na ta način ljudem prikažem svet, katerega sicer nikoli nebi spoznali.

Vrnimo se k podvodni fotografiji. Cenena foto oprema, potapljanje na dah,... Vem da to ni pravi pristop, pa vendar mi omogoča zabeležiti trenutke v svetu, ki je tako drugačen od tega ki ga poznamo.

Prvi poskusi v plitki vodi in preizkušanje, ali ohišje res dobro tesni. Proizvajalec sicer garantira 40m, a pri teh kitajcih nikoli ne veš, ali je to 40 v dolžino, ali v globino.

Stvar očitno deluje. Največja težava pri podvodni fotografiji s tako omejeno opremo je lom svetlobe. Že tako počasen aparat še počasneje fokusira, vgrajena bliskavica je preblizu objektiva, v vodi pa polno drobnih delcev od katerih se blisk odbija in kvari fotografijo. V prvih poskusih sem se podal na lov za bolj statičnimi motivi. Razne žveplenjače, morski ježki, vetrnice so zelo hvaležne in potrpežljive stranke.
Tudi morska kumara se ne pritožuje preveč. Težava pri vetrnicah je nenehno valovanje in rahlo gibanje, kar še dodatno otežuje ostrenje. Večina prvih poskusov je bila popolnoma izven fokusa., saj je valovanje ves čas premikalo motive in tudi mene.Ravno zaradi tega sem se začel posluževati tehnike, s katero sem se "usidral" na morsko dno, naredil 2-3 posnetke in šele nato izplaval nazaj na površje. Tako sem vsaj za silo lahko držal aparat na mestu. Kamlu so začeli nastajati všečnejši posnetki.Pri fotografiranju uporabljam kar se da širok kot in povsem odprto zaslonko. (koliko je pač možno pri Canon PS A80). Uporabi vgrajene bliskavice se izogibam zaradi neželenih odbojev.Ko sem bil mnenja, da sem tehniko dovolj osvojil, sem se podal na lov za živimi motivi. Pred leti sem se naučil loviti hobotnice in to sem s pridom izkoristil da sem jih izbezal iz njihovih skrivališč. Dokaj zahteven in izmuzljiv motiv za fotografiranje z mojo ubogo opremo. Pa vendar je nastalo nekaj lepih posnetkov.Ko hobotnico, ki sicer nima naravnih sovražnikov izbezaš na plano in se nima kam skriti, sen "našopiri" in bliskovito zamenja barve. Prav zastrašujoče izgleda.
Okoli 30cm velik skat je še večji izziv. Največja težava je, da ga najdeš, saj se , ko mu preti nevarnost, zakoplje v peščeno morsko dno in potrebno je precej sreče in vztrajnosti, da ga odkriješ. Ko sem tega lepotca imel na očeh, ga nisem kar tako izpustil . Sledil sem mu kakšnih 15 minut. Vmes celo snemal (video je velik 12 MB). Morda ob priliki naredim krajši izrez in dodam na blog.Potapljaški tečaj. Sam nisem bil tečajnik, sem pa bil uradni fotograf... To bi morali videti presenečene frise potapljačev, ko sem se jim na približno 12 m globine pojavil od nikoder. In to s fotoaparatom.

Ribe, po moje najbolj zahtevni podvodni motivi. Zaradi uporabe širokega kota, se jim je potrebno precej približati in ničkolikokrat se mi je zgodilo, da jo je, ravno ko sem sprožil, riba ucvrla stran, na fotografiji pa je ostal samo oblak peska.
Razne alge,
morske zvezde
ožigalkarji,
vetrnice
ježki, žveplenjače...
...to so torej motivi, primerni moji podvodni foto opremi. Pa tudi to je nekaj. Ko bom "velik", pa morda sežem po ohišju za DSLR. Nikoli se ne ve.

14 komentarjev:

Mih@ pravi ...

Bi mi lahko poslal video na mail, pa ti jest nardim mal montažice? :D
miha.rekar afna gmail.com

Drgač pa najhujša od vseh fotk je una s skatom, pa tut ostale so nore.

Matjaž Merčnik pravi ...

Miha, ni kaj montirat. To je čisto kratek posnetek s fotoaparatom. Slabe resolucije in kvalitete. Zgolj dokumentarne narave. Vseeno hvala za ponudbo.

Matjaž Očko pravi ...

če se ne motim, je tista riba Morski zmaj (Trachinus draco) ... če bi se je dotaknil, bi videl celega hudiča... veliko ribičev si prst raje odreže, ker boli manj. Znanec si sicer prsta ni odrezal, ga pa ne čuti več in na njem lahko ugasne cigaret. :)

Matjaž Merčnik pravi ...

matias, to govoriš o tisti mali ribi z modrimi lisami? Sam se nekako držim pravila, da se pod vodo ničesar ne dotikam. Nikoli se ne ve.

Jus Medic pravi ...

fajn fotke... tud sam sem razmislu ce bi kupu ohisje za mojga kompakta...:) majbe pa res...

lp, jus

Matjaž Merčnik pravi ...

Cena teh ohišij je precej zasoljena. Po eni strani mi je skoraj žal denarja, ker ga premalo uporabljam. Če pa te veseli in imaš finance, pa le nabavi :)

Matjaž Očko pravi ...

tista mala ribica, ja :)
izgleda čisto nedolžno :)

Anonimni pravi ...

enkratno

Matjaž Merčnik pravi ...

Matjaž, nekoliko sem povprašal strička googla in se spomnil domačinke iz okolice Trogirja... Nekaj malega sem zapisal na to temo. Res hvala za informacijo o tej ribi.

Anonimni pravi ...

Imel sem željo po podvodnem fotografiranju in niti v sanjah si nisem predstavljal, da je tako zahtevno. Oprema je pa itak draga, da te kap.

Slike super!!!

Unknown pravi ...

matjaž, super fotke! z uno ribico em pa že mel bližnje srečanje...pa otečeno roko ene 14 dni...sem jo mogu v krop tiščat.Ampak so rekli da mam srečo, ker je bla še čist majhna...

Matjaž Merčnik pravi ...

Martin, pa je res tako pasja kot govorijo?

Anonimni pravi ...

Sem presenečen, da pod vodo tolk fajn fotke ratajo s kompaktom.

Matjaž Merčnik pravi ...

Ko sem kupoval podvodno ohišje, so mi vsi zatrjevali, da je škoda denarja in da nič ne bo iz tega. Glede na vse slabe besede izrečene nad to fotografsko opremo sem bil tudi sam prijetno presenečen nad zmogljivostjo. Res pa je tudi, da je uspešna vsaka deseta fotografija :)