sreda, september 12, 2007

Poročna fotografija

Zakaj ljudje vedno varčujejo tam, kjer je najmanj potrebno? Za poroko odštejejo na tisoče evrov, na poročno fotografijo pa mnogi pozabijo. Hrana 2000€ - ni problem. Pijača 1500€ - mačji kašelj. Izposoja/nakup obleke 500€ - drobiž ... a ko pride do fotografije je mnogokrat dovolj že prvi sorodnik ki premore digitalnega kompakta z 10x zoomom in 7 megapiksli. To je ja hudo dobra mašina. Več kot dovolj... Le malo poročnih parov se zaveda, da je edino fotografija tisto, kar ostane. Edini spomin na poročno slavje. Hrana se poje, pijača izpije,... Moram pa priznati, da se ta odnos do fotografije počasi spreminja. Na bolje. Zakaj to sploh pišem se boste vprašali. Preprosto zato, ker se kot fotograf čutim delno odgovornega za stanje kakršno je. Nedolgo nazaj sem bil sam "sorodnik s kompaktom".

Kakšna je torej moja odločitev? Ta zvrst fotografije mi je vedno bolj všeč. Večinoma lepi, osladni, skoraj pravljični motivi,... to sem jaz. Od nekdaj rad fotografiram lepe svari, če pa ob tem kane še kakšen euro v žep, pa toliko bolje. Oprema vendarle ni zastonj. Pari, ki želijo nekoliko višji nivo poročne fotografije si le stežka predstavljajo fotografije opisane le z besedami, zato je skrajni čas, da začnem izdelovati album svojih izdelkov. Kupil sem torej poročni album (zelo ugodno in ne povem kje...)
Izbrskal sem nekaj boljših printov, ter dodatno obdelal še nekaj fotografij, ki so v prvih selekcijah izpadle iz izbora.
...naredil nekaj dodatnih printov bolj ekstremnih obdelav, ter počasi začel polniti svoj reklamni material.

12 komentarjev:

Unknown pravi ...

A se mi samo zdi ali si imel pri fotografijah v albumu črne okvirje?

Drugače pa se strinjam, večini parov zmanjka denarja ali pa jim v tistem trenutku enostavno niso tako pomembne fotografije, katere bodo zabeležile ta poseben dan in je enostavno dovolj prvi sorodnik s kompaktom. Upam da se bo to trenutno stanje kako spremenilo, toda v teh naših časih bo to težko, saj počasi bo že dovolj če bo imel kak sorodnik dober telefon z 3Mpx kamero.

Matjaž Merčnik pravi ...

V albumu sem eksperimentiral z raznimi zadevami. Med drugim je bila mišljena tanka črna (1mm) črta okoli fotografije, kar pa so v fotolabu prav lepo zajebali, oz. mašina nekako ne zna enakomernega roba naredit. Moram ugotovit kateri rob naslednjič pustiti debelejši in katerega tanjšega, da bo rezultat zadovoljiv. Težava je namreč pri albumih z belimi listi (90% poročnih albumov). Če pa par izbere album s črnimi ali temnejšimi listi, potem ni problem. Fotka z belim robom izpade fantastično.

Unknown pravi ...

Poročni album se mi zdi da nemora imet črnih listov. Meni se zdijo črni listi v tem primeru neprimerni.

Drugače pa se vidi da so ti črni robi malo neenakomerni:), škoda tanki črni rob 1-2mm bi bil tukaj super.

Matjaž Merčnik pravi ...

Denis, Verjemi, temni (rjavi, bordo rdeči) ali celo črni listi naredijo fotografije dosti lepše :) Zakaj bi bili neprimerni?

Unknown pravi ...

waw weliki matjažev prihod na sceno:)upam, da bo kaj biznisa;)

Unknown pravi ...

@MM ja nevem črna barva mi nekak ne paše k poroki, deluje preveč črno enostavno. Nevesta ima belo obleko vse je odeno v belo barvo... Zato sem sklepal da za takšne namene niso najbolj popularni črni albumi. Mogoče se pa motim.

Matjaž Merčnik pravi ...

Denis, o popularnosti črnih albumov se ne motiš. Teško komu ponudiš kaj takšnega. Nazadnje je dobil kolega album z bež stranicami, listi znotraj pa črni. Končni izdelek je bil mnogo boljši kot bi bil na belih listih. res, to moraš videt, potem razumeš kaj govorim :)

Anonimni pravi ...

Razmisli o alternativi fotoalbumom v obliki foto-knjig. Jaz sem zadnjič naredil eno paru, ki sem ga fotografiral na poroki in je bila zadeva 100% success!

Matjaž Merčnik pravi ...

Foto knjige sem že delal in nikakor ne more zamenjati klasičnega klasičnega albuma. Kvaliteta printov je še vedno daleč zadaj. Tudi občutek ob listanju knjige ni enak kot pregledovanje albuma. Vsekakor pa je izdelava foto knjige lep dodatek, predvsem pa lepo darilo za starše.

David Valič pravi ...

Vidim, da si se tudi ti lotil EPP. Srečen začetek želim.

Denis Zupan pravi ...

Mene pa zanima, ce kdo pri nas dela PRO porocne tiskane albume, ker te ala photobuch.de in CeWe, so ceneni.

Matjaž Merčnik pravi ...

Pojma nimam, kje bi dobilj bolj PRO varjanto od te fotobuch-cewe&shit. Niti še nisem videl drugačnih izvedb foto knjige od te. Če kdo karkoli najde, se seveda priporočam za info.