ponedeljek, september 03, 2007

Metulj in kapljica

Na željo emega izmed bralcev mojega bloga, res odličnega makro fotografa, objavljam nekaj fotografij, katere sem pred kratkim naredil z novim makro ringom. Želel je namreč videti osvetlitev kapljic in osvetlitev pri nekoliko večjih žuželkah. Žuželk v jutranji rosi še nisem uspel fotografirati (časovna stiska), zato zaenkrat fotografija dežne kapljice. Meni osebno kapljice z makro obroči niso všeč. Sam imam raje čim manj odsevov.
Dodajam še tri metuljje, oz istega metulja trikrat :) V tem primeru mi je osvetlitev dobra. Kako se vam zdi?
V tem primeru je bilo dovolj mrzlo, da sem metulja skupaj s suhim cvetom kjer je sedel, prenešal pred različna ozadja. V teh dveh primerih se težko odločim katera mi je boljša. Nekoliko se nagibam k zgornjem posnetku.
Še pogled iz oči v oči,... v naslednjem trenutku pa se je ulilo. Še srečada sem bil le 3 min od doma.
...Da mi zmoči nov fleš... Katastrofa ;)

9 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Hvala.
Ja, res je, za kapljice makro fleši niso najboljši, ampak tale kaplja je men kljub odsevom fleša prov fajn.
Pri metulju pa se dobro odreže.
Jaz sem opazil slabost mojega makro fleša pri manjših povečavah (recimo una moja bogomolka - razkazovanje mišic), tam bi bil po moje tvoj fleš boljši.
Zdaj pa hitro košarko gledat :)

Matjaž Merčnik pravi ...

Pri tvoji bogomoljki je na izgled močno naravna svetloba. Mogoče to kaj zjebe TTL? Jaz bi moral ta svoj fleš le še na kakšnem drugem bodiju testirat. Obvezno na takšnem, ki omogoča manualno delovanje fleša. Na živce mi gre namreč predblisk, katerega na 350-ki ne morem izklopit. Zato ne morem uporabljati dodatnega fleša preko svetlobnega trigerja :(

Anonimni pravi ...

Ja, pri bogomolki sem probal imet čim več naravne svetlobe in sem jo samo dosvetlil, ampak kot pravim, moj makro fleš se v takem primeru ne odreže dobro.

Kaj a na 30D bi lahko poleg tega makro fleša prožil še enega?

Matjaž Merčnik pravi ...

Po moje bi šlo. 30D ne poznam toliko, vendar če lahko vgrajenemu na aparatu izklopiš predblisk, potem bi verjetno lahko tudi tej Bilori. Na 350-ki lahko nasavljam le jakost. Nikon vem da ima to glede predbliska dosti bolje urejeno. Že z D50 lahko delaš v zbgrajenim flešom v manual načinu.

Unknown pravi ...

ei matjaž tista kapljica mi je zlo všeč...zadnje čase ti makri ke uspevajo;)

Matjaž Merčnik pravi ...

Martin, a samo zadnje čase? :)

Anonimni pravi ...

Aja, še vedno čakam, da narediš kakšnega tud z naravno svetlobo.
Evo za primerjavo, tak metulj z naravno svetlobo (isti kot tisti moj zadnji v galeriji z oranžnim ozadjem) - http://www.file.si/files/cdwjtkndt5tyy4mzm3ye.jpg

Matjaž Merčnik pravi ...

Zelo lep tale tvoj naravno osvetljen metulj. Sam sem še pred časom DSLR-ja delal izključno z naravno svetlobo. Takrat sem se tega nažr :) Trenutno so mi všeč bolj trdo osvetljeni makroji. Ma, saj še zdaj včasih naredim kakšen natur posnetek, samo potem med selekcijo izpade iz ožjega izbora. Stvar okusa.

Nekaj mojih "naravnih" še iz časa kompakta:

http://www.slo-foto.net/galerija_slika-13716.html

http://www.slo-foto.net/galerija_slika-13364.html

http://www.slo-foto.net/galerija_slika-15007.html

Anonimni pravi ...

Ja, sj to sem hotel napisat, teli s kompaktom so mi res hudi. Jaz mam za prihodnje leto v načrtu kak boljši stativ...da bom malo bolj probal. Sem pa že letos veliko slikal brez fleša in mi je super, sploh, če narediš isti motiv z in brez pa vidiš razliko. Pri kapljicah je pa itak zakon brez fleša.
Je pa res kot praviš, so obdobja, ko ti je nekaj všeč, pol pa pride spet kaj drugega.