nedelja, september 02, 2007

Makro sprehod

Danes sem po nekaj dnevnem predahu (sami ste videli, kaj sem fotografiral med makro-pavzo) zopet vzel makro objektiv in se odpravil okoli hiše in na bližnji travnik. Nastalo je kar nekaj dobrega materiala. Mene pa izmed vse golazni, ki leze naokrog še vedno najbolj privlačijo muhe in pajki. Zato tudi objavljam nekaj posnetkov. Najprej ena čisto običajna muha. JA, ostrina JE na očeh. Tokrat ne bom dodalajl 100% izrezov. Upam da verjamete na besedo ;)
Še ena muha z ogromnimi očmi. Muhe imajo nasplošno zelo velike oči v primerjavi z ostalimi žuželkami. Morda so mi ravno zato fotografsko tako privlačne.
Še posnetek iste muhe nekoliko bliže in pod drugačnim kotom. Makro ring kot lahko vidite še vedno deluje kot se šika, le kabel s povezavo obroča in dela, ki se natakne na aparat ima nekje slab stik. Morda ga zamenjam za mehkejšega.
Še bolj kot muhe, so mi vedno bolj fascinantni pajki. Drobcen pajek. Ne vem, ali je tudi to cvetni pajek, glede na to, da sem ga našel na breskvi???
Meni osebno najboljši posnetek od danes pa je tale. Pajek in mravlja iz oči v oči, v borbi na življenje in smrt.
Če vam je kaj lažje, vam lahko povem, da je imela ta zgodba srečen konec. Pajek je v borbi z drobno a pogumno mravljico obupal, mravlja pa je nepoškodovana zapustila mrežo. Torej sta oba preživela :)

15 komentarjev:

Unknown pravi ...

Fascinantne fotke zopet!Čakamo na razstavo! Drugače pa mi grejo na živce komentarji v smislu oh boga mravlja, ko je mogla umret. Živali niso lepe in grde, boge in neboge:) Živali so, in zato da neka žival obstaja mora pač neka druga žival umreti(al pa rastlina no). Tak je to, kruto a realno:)

Peter Atanackov pravi ...

Vse slike so super, samo ta zadnja je pa res fantasticna.

Peter pravi ...

odlične fotografije, zadnja je res prfektna...
po moje je mravlja zmagala :))

Matjaž Merčnik pravi ...

peter, če je življenje zmaga, potem je res zmagala ja :)

Anonimni pravi ...

Res super fotke. Vse po vrsti naravnost fantastične, še posebej zadnja.

lp

Unknown pravi ...

Tako kot so že vsi povedali, super fotke, zadnja pa res izstopa med temi.

mitzila pravi ...

Res odlične fotke. Kaj bi lahko kdaj se malo razpisal o opremi in tehniki, ki jo uporabljaš pri fotografiranju makrotov.

Matjaž Merčnik pravi ...

Oprema: Canon 350D, Sigma 105 makro, Raynox DCR-250. Sem mislil da to vsi poznate :) Po novem pa uporabljam še makro ring, katerega krajši opis in test najdeš nekaj postov nazaj na tem istem blogu.

Anonimni pravi ...

Vidim, da se moram še veliko naučit. Tele fotke so naravnost odlične. Ostrina pa res na mestu.

Matjaž Merčnik pravi ...

Vsi se vsak dan učimo ;)

Anonimni pravi ...

hočemo še :D

Matjaž Merčnik pravi ...

Misfits, a ti mene malo khm khm? :) :D

Anonimni pravi ...

nene, ma jaz rad gledam makro fotke. Zdaj, ko maš tale fleš me pa tvoje še tolk bolj zanimajo.
Rad bi videl še kakšne žužke v kapljicah in kako osvetli celega metulja ali kakšno drugo malo večjo žuželko pri manjši povečavi.

Matjaž Merčnik pravi ...

Tebi na čast bom še danes dodal metulja posnetega s tem flešom. S kapljicami mi pa ni najbolj všeč. Malo neki se poskusil dežne kapljice, pa je presvetla. Za tisto mislim da bo s Canonom 430EX (na star ogenj) še vedno bolje. Oziroma vsaj meni je ona varjanta bolj všeč.

mitzila pravi ...

Ok! Sm pogledal in prebral...