sreda, september 19, 2007

Makro portret

Končno se je vreme nekoliko umirilo in mi dopustilo narediti nekaj makro posnetkov. Po tej ohladitvi je že pravi podvig najti žuželke. Vse kaže na to, da gre letošnja makro sezona počasi h kraju. Najbolj vztrajni so pajki in muhe, ki so meni osebno tudi najljubši makro motivi. Pajki predvsem zato, ker so dokaj težavni za fotografiranje. Venomer namreč bežijo izpred objektiva, kar je poskušal tudi primerek na spodnji fotografiji. Še preden se je skril pod cvet, sem naredil posnetek. Krogec v očeh je posledica makro bliskavice, ki mi je do sedaj že zelo prirasla k srcu. S Canon 430ex se sploh ne trudim več v makro fotografiji.
Isti pajkec je kmalu za tem, ko se je urno skril na spodnjo stran cveta, radovedno prilezel nazaj in mi poziral še za nekaj posnetkov. Šele na računalniku sem opazil simpatične krogce v očeh in posledično začuden izraz na obrazu pajka. Ko se me je naveličal, se je spustil s cveta v travo, kjer je izginil neznano kam.
Po priljubljenosti (kot makro motiv) so pri meni muhe takoj za pajki. V hladnih dneh kot je današnji jih je precej enostavno fotografirati, najdemo pa jih v neštetih oblikah in barvah. Všeč so mi predvsem zaradi razmeroma velike glave in ogromnih sestavljenih oči. Muha na spodnji fotografiji se ni pustila motiti med hranjenjem. Naredil sem kar okoli 20 posnetkov, šele nato se je odločila odbrenčati stran.
Čeprav kompozicijsko fotografija ni najboljša, mi je všeč zaradi zanimive in predvsem drugačne okolice, kot smo jo vajeni pri tovrstnih posnetkih. Kako se vam zdijo posnetki?

5 komentarjev:

Seba @ Gmail pravi ...

M_M car za makro. Ampak kaj boš pa pozimi delal? ;)
Slikce so super kot vedno.

Anonimni pravi ...

Pozimi bo pa lubice slikal, da mu bo toplo pri srcu ko bo zunaj mraz ;)

Matjaž Merčnik pravi ...

Točno tako kot je rekel Iztok. Že jutri grem na en portretni sesion. 2 punci naenkrat. Gotovo rata kaj za na blog ;)

Unknown pravi ...

Fotografije so super kot vedno. Pa flash v očeh zgleda full lepo. :D

Gregor Harih pravi ...

Zadnja mi je dobra.