nedelja, september 09, 2007

Cvetni pajki

V tem času je na cvetovih vse polno cvetnih pajkov. S časom sem se naučil, katere cvetove pregledati. Najraje se zadržujejo na belo rumenih cvetovih. Ti pogumni majhni pajkci mi nekako postajajo vedno bolj všeč, zato sem se odločil, da za vas izbrskam nekaj podatkov in vam jih pobliže predstavim.
CVETNI PAJEK - Misumena vatia (Clerck 1757). Kot je značilno za vse člane družine rakovičarjev, ima tudi Misumena noge zasukane vstran, kot rakovica. Prva dva para nog sta najdaljša. Cvetni pajek se razlikuje od drugih evropskih vrst po sposobnosti spreminjanja barve iz rumene v belo.
Kot vsi rakovičarji tudi cvetni pajek ne zalezuje plena, temveč na cvetovih čaka predvsem na leteče žuželke. S kratkimi zadnjimi pari nog pajek drži ravnotežje, z dolgima in močnima sprednjima paroma nog, ki ju drži narazen, pa bliskovito ulovi nič hudega sluteč plen, istočasno pa mu zadane strupen ugriz. Pajek plen večinoma užije na cvetu - žuželko utekočinjeno posesa skozi drobne luknje v njeni hitinjači, le-ta pa ostane izsušena skoraj enake oblike, kot je bila živa.

Cvetni pajek lahko spreminja barvo in je tako čudovito prilagojen na življenje na belih in rumenih cvetovih. Za aktivno spremembo barve potrebujejo odrasle samice nekaj dni. Znanstvene študije kažejo, da je takšna kamuflaža učinkovita, saj pajka težko opazi tako njegov morebitni plen kot tudi plenilci.

Cvetni pajki odrastejo med majem in junijem. Pritlikavi samčki najdejo samico v zgodnjem poletju. Pred parjenjem se samec zadržuje na samičinem zadku, parjenje poteka na njenem trebušnem delu. Samica najpogosteje skrije kokon z jajčeci med listjem, ki ga zlepi s pajčevino. Mladi pajkci prezimijo v odmrlem listju ter nadaljujejo razvoj spomladi.

Življenjski prostor in razširjenost
Tipični življenjski prostor so odprti travniki, mokrišča in polja, pa tudi sončne poti in gozdni obronki, zaraščanja in vrtovi. V Evropi najdemo cvetnega pajka od Skandinavije do Sredozemlja, širše še v severni Afriki in tudi Severni Ameriki. V Sloveniji je vrsta pogosta. Druge vrste cvetnih pajkov (rod Misumena) - znanih je preko 40 - naseljujejo tropske in subtropske kraje.

Značilnosti in podobne vrste

Samo odrasle samice so značilno rumene ali bele barve, možni pa so odtenki drugi barv med obema ekstremoma, kot npr. zelenkasta. Zadek ima lahko tudi rdeče črte. Glavoprsje nosi dve temni črti na zgornji strani. Glavoprsje in prva para nog veliko manjšega samca sta temno rjava, zadek pa rumen s temnim vzorcem.

Druga evropska vrsta rakovičarjev, ki lahko aktivno spremeni barvo, je Thomisus onustus. Paleta barv te vrste je širša - od bele do rumene in vijolične, vrsta pa se razlikuje tudi po obliki zadka s parom nabreklin ter po stranskih očeh, ki so dvignjene. Mladi osebki rodu Misumena, ki navadno prežijo na zelenju, so zelenkaste barve in jih lahko zamenjamo z drugimi zelenimi rakovičarji, kot so vrste Diaea dorsata, Diaea pictilis, Misumenops tricuspidatus, Heriaeus mellotei >in Heriaeus graminicola.

Zaradi barvitosti in variabilnosti je bila vrsta Misumena vatia opisana pod več kot 20 različnimi znanstvenimi imeni! Sinonime je razkrila moderna taksonomija, ki odkriva pomembne znake za razlikovanje vrst. (vir)

Cvetni pajki ne gradijo mrežo, da bi ulovili plen, temveč se skrijejo in prežijo na mrčes, da prileti mimo in čakajo, da pristanejo na cvetu ter ga napadejo. Imajo zmožnost, da spremenijo barvo telesa v tako, kot je cvet, na katerem prežijo za plenom. V angleščini se imenujejo crab-spider, kar v dobesednem prevodu pomeni pajek - rak. Asociacijo na raka sta sprednja dva para nog, ki štrlita malo bolj na stran telesa. Poleg tega tudi skupaj s sploščenim prednjim delom telesa spominja na raka. Poleg tega pa se tako kot raki, lažje premikajo postrani, kot pa naprej. (wikipedija)

9 komentarjev:

Jure Dobelšek pravi ...

Super članek, res informativen on poučen. Slikce tudi lepe...Nisem vedel, da znajo spreminjati barve.

Matjaž Merčnik pravi ...

Tudi jaz tega nisem vedel. Prepričan sem bil, da gre za različne vrste. res zanimivo česa vse so živali sposobne.

Gregor Krašnja pravi ...

Luškani so tile pajkci :))

Unknown pravi ...

Meni so vedno bolj všeč. Ful dobro mi je, ker se ne ustrašijo ogromnega objektiva. Vedno se namreč šopirijo. Kakor da bi pozirali.

Unknown pravi ...

matjaž, super poučno!Mogoče se še kdo kaj uporabnega nauči iz tvojega bloga...

Anonimni pravi ...

A tista prva prikazuje mladega, ali je dejanska velikost. Na drugi, kjer zagrabi muho(?) deluje precej večji.

Sem pa prejšnji teden celo uspel najti enega ;)

Matjaž Merčnik pravi ...

Bolj kot gledam onega prvega, bolj se mi zdi, da ni cvetni pajek. Ali pa je to mladi osebek rodu Misumena, ki navadno prežijo na zelenju, so zelenkaste barve in jih lahko zamenjamo z drugimi zelenimi rakovičarji. Nebi točno vedel. Žal nisem biolog :)

Unknown pravi ...

Super, sedaj bom pa tudi jaz vedel kateri so cvetni pajki in kakšne so njihove glavne značilnosti. Članek pa je zelo lepo ter poučno napisan, pohvalno! Tvoj blog bo s takimi objavami postal učno gradivo za BIO.

Andreja pravi ...

Krasne fotke, tudi meni ga je uspelo lepo ujeti :-))
Pozdravček