četrtek, december 13, 2007

Ujede in test 70-200 f/2,8

Kljub temu, da imam že kar nekaj časa nov body, pred kratkim sem končno kupil tako željeno Sigmo 70-200 f/2,8 EX HSM in je zaradi tega želja po fotografiranju velika, nikakor ne najdem časa za soliden foto izlet. Če pa se že slučajno najde kaj viška časa, pa vreme ne dopušča. Danes zjutraj, ko je izza megle pokukalo sonce in nakazalo lep dan, sem se odločil, da končno pokličem znanca, ki ima doma pravi mali živalski vrt in naredim nekaj posnetkov. Glede na to, da sva se dogovarjala že od spomladi, je bil že skrajni čas. Na zelo lepi lokaciji, malo odmaknjeno od civilizacije, ob robu gozda mi je Simon razkazal lepo urejene ograde, kjer se nahaja kar nekaj čudovitih živali. Živalski vrt v Ljubljani bi si ga lahko vzel za vzgled, saj je že na prvi pogled opaziti veliko razliko. Najprej sva si ogledala Samčka velike uharice, ki si svojo ogrado deli z morskimi prašički. Saj nebi verjel, če se nebi prepričal na lastne oči :)



Po zanimivi razlagi o sovah, je simon na prosto spustil simpatično dihurko. Kuža, ki naju je ves čas spremljal od ograde do ograde, jo je prijateljsko pozdravil in se na vsak način hotel igrati.


Komaj ga je Simon odstranil, da sem lahko naredil nekaj posnetkov.


V naslednji ogradi se je skrivalo mislim da 18 fazanov in fazank različnih vrst...


...ter neka ptica, ki izvira iz Turčije, ime pa mi je ušlo.


V ogromni ogradi za hišo se prosto sprehajajo zajci. Vmes sva si ogledala še nekaj vrst podgan, katere goji predvsem za hrano pticam ujedam.


Največja "atrakcija dneva" je bil mlad par kanj. Pri ujedah se ve, kdo nosi hlače - samica je bila vedno prva pri hrani, medtem ko je sicer mlajši in manjši samček potrpežljivo čakal na ostanke.


Fotografirati tako hitro in okretno žival v letu je precej težje, kot sem si lahko predstavljal. Dodatno oviro pa je predstavljala megla.


Samček na spodnji fotografiji je vendarle nekajkrat zaokrožil okoli


Večinoma pa je poziral na veji, ali na strehi hiše.


Samica, ki je druge barve, ne vem ali sta iste pasme ali ne, pa je vztrajno pobirala koščke podganjega mesa.





Ta kanja je še posebej navezana na Simona in takšna fotografija da vedeti, da ima res rad svoje živali in za njih več kot odlično skrbi.


Tudi kuža, ki nikoli ni bil daleč, se je pridružil za gasilsko fotografijo.


Res je bil fantastičen občuek sprehajati se med divjimi živalmi in jih videti, fotografirati tako od blizu. Povsem drug občutek kot v ZOO, kjer jih ponavadi gledamo le skozi ograjo.




Gotovo se še vrnem na kraj in morda posnamem več fotografij med hranjenjem. Tokrat sem se oglasil takorekoč nenajavljen in sitih ptic samo zaradi radovednega fotografa nima smisla hraniti bolj kot je to potrebno ;)

Aja. Sigma 70-200 f/2,8 EX HSM se odlično obnese. Z rezultati sem več kot zadovoljen.

12 komentarjev:

-Mihaaa- pravi ...

te ujede so pa res zanimive,.. a to ima ta tvoj prijatelj odprto tudi za tujce (beri mene), .. kje je to in a imas za dat kaksen kontakt.. najbolj zanimivi so mi orli, kanje itd v letu

CyMaN pravi ...

Aaaa, čist nore fotografije, super!

Anonimni pravi ...

Lepo si potestiral Sigmico. Sicer za v letu snemat ujede malček počasna in pa AF, če ni hudo sposoben ima kar težave. Težka je ptičarska...

U glavnem pa krasno in čim več škljocaj,da se je navadiš in narediš une WOW fotke, ker takega znanca pa nima vsak..

bi ga pa tudi Olki imel, hehe

Matjaž Merčnik pravi ...

Hvala za komentarje. Res je težka ptičarska je :) Bom pa še treniral, ko se pojavi priložnost. mihaaa, tale možakar ima "ranč" blizu mene, torej na koroškem. Mislim da nebi smelo biti težav tudi za "tujce".

Anonimni pravi ...

Vauu kakšna ostrina!
Super fotke!

Gregor Harih pravi ...

Super fotke. Tudi meni so zelo všeč ptice ujede. Zadnja fotka je super. Mogoče bi bila še boljša, če bi zgoraj nekoliko rezal.

Anonimni pravi ...

ma nevem kaj naj rečem.
You lucky bastard !! :)

40D + sigma 70-200 2.8 :)

Ja nč, dobre fotke še posebej tam pri vzletu in pristankom ,dobra akcija :)

Naj ti dolgo služi, amen.

LP Simon

Ana Pogačar pravi ...

Lepe! Sploh mi je všeč tista, kjer kanja štarta s smrekove veje in otrese kapljice.
Naj ti sigmica prinese še veliko veselja! :)

BoštjanS pravi ...

Čisto vse slike so ubitačne nebi mogo rečt kera je najbolša

Unknown pravi ...

matjaž, kdaj gremo:) foto-koroška izlet recimo...;)drugače pa super ptičke;)

UrosG pravi ...

Uf tale objektiv sem gledal par dni nazaj v Lj, zelo kvaliteten in vidim, da tudi v praksi nič kaj ne zaostaja. Kako se pa obnese hitrost ostrenja?

Matjaž Merčnik pravi ...

Šele zdaj sem videl, da sploh nisem odgovoril na zadnje vprašanje. Se opravičujem za zamudo. Glede ostrenja. V primerjavi s Canon 70-200 f/4 je AF nekoliko počasnejši, a do sedaj po mojih izkušnjah zaneslivejši. Na Canonu je tako hiter, da večkrat "zdrkne mimo". Za to ceno je to več kot odličen objektiv.