sobota, december 16, 2006

Svet iz bližine

Včeraj , 15.12.2006, sem se udeležil fotografske razstave makro fotografa Danijela Kropivnika, kateri se na internetu predstavlja pod psevdonimom CZY. V času ko sem prispel na prizorišče, je bila tam že precejšna gneča. Štiblc, kot se imenuje prostor, kjer so bile fotografije razstavljene, je sicer zelo lep in odlično osvetljen, vendar za takšno razstavo skoraj malenkost premajhen. Predvsem ob takšnem obisku postane ozek hodnik hitro pretesen. Ker ne morem iz svoje kože, sem jasno s seboj imel fotoaparat. Komaj sem si priboril nekaj prostora in naredil nekaj posnetkov dogajanja.Fotografije v velikosti 30x45 s sicer dobro vsebino, so bile po mojem mnenju v ogromnih okvirjih vseeno nekoliko premajhne. Prav tako sem bil rahlo skeptičen o kvaliteti tiska. Ostali, ki tovrstnih fotografij ne gledajo vsak dan so bili jasno navdušeni. O sami kvaliteti avtorja ne dvomim, saj sem precej njegovih fotografij videl že prej v digitalni obliki. Ob fotografijah sem prav tako pogrešal imena in morda celo opise žuželk, ki so bile predstavljene na fotografijah. Vsaka fotografija je bila sicer lepo in dokaj smiselno poimenovana glede na vsebino.
Po uvodnem ogledu fotografij je sledil krajši kulturni program, katerega je morala žal velika večina obiskovalcev, zaradi tesnega prostora, spremljati kar na hodniku. Prav tako je v majhni sobi postajalo nemarno vroče. Kot prva je nastopila sopranistka Vesna Pučl, nato je gospa Ida Paradiž prečitala pravljico. Če sem čisto iskren, nimam pojma o vsebini, ker že po nekaj stavkih nisem več sledil. Zaradi vročine sem namreč komaj čakal, da se program zaključi, kar mi ni niti malo v ponos.
Pred koncem je povezovalka programa prebrala še besede, katere je o avtorju zapisal g. Matjaž Intihar.
Pri teh besedah ne morem mimo tega... Citiram g. Matjaža Intiharja:"V Danijevih fotografijah ni treba iskati kompozicije in ostalih fotografskih tehničnih zakonitosti. Bližnji svet se predstavi s pomočjo makro tehnike in dobrega fotografa v vsej svoji mogočnosti kar sam od sebe. In Danijel tehniko obvlada. "
Zakaj hudiča se potem makro fotografi sploh mučimo s kopozicijo, kvazi zgodbami, vsebino fotografije,... Dovolj je torej le obvladovanje tehnike in že si car. To, da Danijel tehniko obvlada sploh ni vprašanje.

Tudi sam avtor je nagovoril zbrane in v nekaj besedah razložil samo ozadje nastanka fotografij. Kasneje se je posvetil še vsakemu obiskovalcu posebej in odgovarjal na vprašanja večinoma tehnične narave. Celotno dogajanje je poleg mene, fotografiralo še nekaj drugih fotografov, prav tako pa so kultirni program posenli, verjetno za potrebe lokalne televizije. Po uradnem delu, je sledila še pogostitev vseh obiskovalcev. Eni smo bolj jedli, drugi pa bolj pili :)Da strnem vtise. Fotografska razstava vsekakor vredna ogleda. Sam, ki se prav tako ukvarjam večinoma z makro fotografijo, sem sicer opazil kar nekaj stvari, ki bi jih sam spremenil, a običajno obiskovalci boste prav gotovo navdušeni.

2 komentarja:

Unknown pravi ...

Lepo napisano, mi je bilo kar veselje brati. Čakam na tvojo razstavo... Kdaj že bo? :)

lp, Denis

Matjaž Merčnik pravi ...

Ne boj se. Bo 100%, sm točnega datuma še ne vem.