nedelja, junij 24, 2007

Blišč in beda

Že kar nekaj časa opažam, da so slovenske prireditve na nacionalni ravni vedno manj kulturni dogodki namenjeni preprostemu slovenskemu človeku. Z izjemo letošnje prireditve Viktorji '06, katero je odlično povezoval Jure Zrnec ob kateri sem po dolgem času dobil občutek, da se na slovenski estradni sceni vendarle nekaj premika na bolje, a sem se kot vse kaže znova zmotil. 23.6.2007, prireditev za izbor Miss Slovenije za Miss World. Ne da bi imel ob tem dogodku kakšna visoka pričakovanja, sem se odpravil prireditev pogledati v živo. Zgolj naključje je, da je na izboru sodelovala tudi moja sovaščanka. Kot prvo, kar me je zmotilo, je bil prostor namenjen fotografom. Dvonadstropni zidarski oder oblečen v črno tkanino. Pozicija takšna, da si s tega prostora v najboljšem primeru videl misice v bok, večinoma pa smo jih videli odhajati po "modni pisti", da o reflektorjih in nasprotni svetlobi niti ne govorim. Namen vsega tega je bil ustvariti efekt t.i. foto zidu, bliskanja flešev, dinamike, ki jo ustvarijo fotografi, ko punce pridejo na oder. Vse lepo in prav, a "zadovoljni" fotografi bi bili precej bolj dinamični. Ne vem kako je vse skupaj izgledalo na Tv, a po tem kar sem videl v živo, ni moglo biti kaj prida. Sam sem se takoj, ko se je pokazala možnost odpravil iskati boljšo lokacijo. Teh pa je bilo k sreči na pretek.
Druga stvar, ki pa me dosti bolj moti od slabih pogojev za delo pa je voditeljski par. Na eni strani se grejo glamur in hočejo izgledati kot v Holywoodu, kjer se fotografi gnetejo pred estradniki, po drugi strani pa ne znajo izpeljati prireditve brez maškarade. KAJ RES MODERATORJI V SLOVENIJI NE MOREJO BITI PREPROSTO LJUDJE, KI POVEZUJEJO PRIREDITEV BREZ TEGA, DA DELAJO BUDALO IZ SEBE? Kot sem omenil na začetku, Jure Zrnec v Viktorjih '06 je bil svetla izjema. Zakaj Jure Godler ne more biti preprosto Jure Godler, fant mnogih talentov in z nekoliko drugačnim, nikakor slabim, smislom za humor? Zakaj mora biti našemljen v Frankenštajnovo pošast? Kako to sovpada z glamuroznim pobliskavanjem fotografskih bliskavic? Lepotica in zver? Verjetno je v tem poanta. A še vedno ne razumem... Zakaj vsa ta maškerada? Res ne gre drugače?
Naj si bo dovolj za danes. Natrosim vam še nekaj fotografij za predogled, več jih sledi kmalu...









5 komentarjev:

IG pravi ...

Se popolnoma strinjam, sem poizkušal gledat celotno prireditev na tv, pa je bil scenarij res za bruhat. No, pa tudi oder v ozadju za fotografe je bil res čudno postavljen, bolj je bil tam sam po sebi in za gledalce pred tv, kot za fotografe. "Frankenštajn" in "pokveka" pa sta bila bolj kot ne moteča...

Aleš Štebe pravi ...

ej kako si pa pršu not, da si jih fotkal ob avtu? A te je spustu?

Matjaž Merčnik pravi ...

Nič nisem spraševal. Kar not sem šel :)

Unknown pravi ...

Amen.pa saj sma se še kar znajdla na koncu in ni tako slabo izpadlo no...drugače res nebi niti za eno reportažo ble fotke..

Matjaž Merčnik pravi ...

Ker je bila družba taprava, je bil dan kljub pokvarjeni prireditvi vreden ocene 10 :)