petek, januar 12, 2007

Maribor skozi IR filter

V sredo zvečer me je prek MSN kontaktiral Gregor s predlogom skupnega fotografiranja po Mariboru. Ker sem ravno naslednji nameraval v Maribor, saj sem imel na faksu vaje, sem se odločil, da so po obveznostih v šoli tudi sam pridružim skupinici fotografov. Takoj po končanih vajah sem se do zob oborožen odpravil v mesto. Žal so vsi ostali fotografi udeležbo v zadnjem trenutku odpovedali, in tako sva z Gregorjem ostala sama. Glede na to, da je Gregor mojster IR fotografije, sva se odločila, da bova delala predvsem v tej smeri. Tukaj sem videl prednost Nikona D70 glede na mojega Canona 350D. On je fotografiral pri 2-3 sekundah, jaz sem potreboval čase okoli 20-25 sekund. Poleg tega so rezultati, ki jih v IR fotografiji daje Nikon D70 dosti bolj gledljivi kot Canonovi. Zaradi tega sam večkrat kombiniram HDR (High Dinamic Range) in IR (Infra Red) tehniko. Nekoliko več dela v Photo Shopu na koncu le poplačajo zanimivi posnetki.
Prva postojanka je bil Trg svobode. To je tam, kjer je sredi trga železna kugla. Odločila sva se narediti nekaj posnetkov frančiškanske cerkve in morda zajeti kakšno zanimivost s trga. Gregor se je fotografiji posvečal precej več kot jaz. Medtem, ko je fotografiral s svojim Nikonom D70, sem si jaz z zanimanjem ogledoval njegovega Nikona D200. Z batery gripom Nikon MB-200 in objektivom Sigma 70-200 f/2,8 HSM je to kar konkretna zadeva in po nekaj posnetkih sem ugotovil, da bi potreboval za takšen fotoaparat dodatne ure v fitnesu. Pa vendar sem poleg igračkanja z Gregorjevim aparatom posnel tudi nekaj posnetkov s svojim »malčkom«.
Kombinacija IR in HDR. Za IR žal nimam primernega širokokotnega objektiva, zato na fotografiji nisem mogel zajeti toliko mimoidočih, kot sem sprva želel.
V primerjavo dodajam fotografijo, ki je posledica le IR filtra.
Ko sva se naveličala fotografiranja cerkve iz rdečih ciglov, sva se prestavila v mestni park, kjer sva se utaborila pri prvem izmed ribnikov. Popoldansko sonce je dalo še ravno dovolj svetlobe, da sva ujela nekaj Infra Rdečih posnetkov. Če boste pogledali na Gregorjev Blog, boste lahko videli očitno razliko IR posnetkov, ki jih proizvede Nikon D70 in Canon 350D.
Kot zadnji posnetek dodajam še pogled skozi krošnjo drevesa, kje uveli listi še vedno vztrajajo, a jih bodo pri tako visokih temperaturah verjetno predčasno zamenjali novi.

3 komentarji:

kreg pravi ...

Dobr sta vidva tole naštudirala ,res odlišne fotografije , tudi sam sem se nekaj lani igral z IR filtrom in ugotovil da pri 16 sekundah sploh ni nič ratalo ,šele pri 4-6 sekundah je bil učinek. Problem je bil v obdelavi slike v Photoshpu ,tu se bom moral še malo izpiliti.

Gregor Harih pravi ...

Se vidi, da imaš veliko več izkušenj glede HDR kot jaz. :))) IR tudi ne zgleda slabo, samo je pa razlika med aparatoma očitna. Rezultati so več kot dobri, najvažnejše pa je itaq druženje in izmenjava izkušenj. Bo treba še kdaj it. Jaz pa bom od zdaj naprej delal kaj več HDR. Verjetno kar HDR IR.

matjazmercnik pravi ...

Tudi sam upam, na čim več takšnih fotografskih druženj.