petek, december 22, 2006

Oglejte si nevidno (IR-fotografija)

Za razliko od mnogih fotografov, ki se hitro specializirajo za eno določeno fotografsko zvrst, sam rad preizkušam vedno nove zvrsti fotografije. Nedolgo nazaj me je pritegnila tudi infra rdeča fotografija. Vse kar sem potreboval, je bil IR filter in nekaj osnovnih nasvetov, ki sem jih poiskal kar na medmrežju.

IR filter prepušča le človeškemu očesu nevidno infra rdečo svetlobo, katero pa fotografski senzor zazna. Ostale, vidne valovne dolžine barvnega spektra filter blokira. Če s prostim očesom pogledamo skozi IR filter, ne vidimo nič. Tisto, kar je pri tej tehniki najbolj navdušujoče, je svet v barvah, kot ga ne poznamo. Zeleno listje postane rdečkasto. Deli, kjer se odbija močna sončna svetloba postanejo snežno beli. Običajno modro nebo postane rdeče, po obdelavi v računalniku dobimo čudovito »deep blue« barvo.

Kar se tiče zajema fotografije, ni neke velike znanosti. Aparat postaviš na trden stativ, nastaviš zaslonko, ustrezen čas in pritisneš. Čas zajema je ponavadi kar nekaj sekund, zato je priporočljiva uporaba samosprožilca, žičnega, ali daljinskega prožila.

Ko so fotografije posnete, sledi obdelava v računalniku. Sam uporabljam Photo Shop CS2.
Neka povsem osnovna obdelava do všečnega IR-ja bi bila sledeča:

Fotografija v surovem stanju:
Nato z ukazom Auto Levels dobimo nekaj takšnega. Ponavadi Auto Levels zadostuje, če ne, so nam še vedno na voljo manualne korekcije.
Sedaj moramo fotografiji le še v orodju Chanel Mixer zamenjati rdeč in moder kanal.
Za bolj všečne fotografije pa moramo pri obdelavi porabiti nekaj več časa in se malo bolj natančno poigrati z razno raznimi nastavitvami. Sledi nekaj primerov infra rdečih fotografij. Nekatere so kombinacija IR in klasična tehnika, nekatere IR + HDR,… Možnosti je veliko in vsak sam lahko odkrije tisto, ki mu je najbolj všeč.






2 komentarja:

Gregor Krašnja pravi ...

Tudi sam se malo igram z IR tehniko ,si mi dal par dobrih nasvetov.
Aja ,slikce so pa super !!!!

Anonimni pravi ...

Živjo

hvala za ta opis... Prav to me je zanima, kk take fotke naredit, če ti pa filter nardi tako rdeča barvo... še enkrat HVALA

LP