petek, marec 27, 2009

KLB

Če ste najprej navalili gledati fotografije in šele nato brati besedilo. Moja 50-ka je še vedno živa in upam da tako ostane še dolgo časa. Med brskanjem slovenski foto blogov, sem naletel na nesrečneža, ki mu je izdihnila Canonova 50-ka. Oz. če se prav spomnim, ni izdihnila sama od sebe - utrpela je ravno pravi padec da se je razletela. Verjetno je to zaradi svoje plastične izdelave najpogosteje pokvarjen objektiv. Vprašal sem ga, če je pripravljen "posmrtne ostanke" svoje 50-ke odstopiti za pir ali dva. Po nekaj izmenjanih emajlih, je danes na moj naslov prispel paket, v njem pa skrbno zavita dva preostala dela nekoč ponosnega objektiva. Po natančnem ogledu je bilo videti, da je z notranjega dela polomljene nekaj plastike, obe leči in bajonet pa sta ostali nedotaknjeni, kar je bilo zame edino pomembno. S težkim srcem sem začel z operacijo. Idejo za to sem dobil pri kolegu Davidu, ki takšen poseg opravil že dolgo pred tem in z nastalim objektivom vedno znova preseneča. Morda ga lahko ravno ob tej priliki pisno okregam, ker je svoj blog prav nemarno zapustil...

...sprva sem z razstavljanjem začel zelo previdno. Vijak za vijakom. Po dobrih desetih minutah sem objektivu iztrgal večino drobovja. Po tem posegu AF gotovo več nebi deloval.



Zaslonko sem sprva nameraval pustiti, a po manjši nerodnosti je odletela kar sama...

Pri operaciji mi je ostalo cca 12 delov in 5 vijakov. Ostala je tudi elektronika skupaj z motorčkom, ki pomoje še vedno funkcionira, glede na to, da je objektiv umrl nasilne smrtni in ni šlo za elektronsko okvaro (pred posegom sem preveril - motorček dela). Če kdo potrebuje, z veseljem odstopim za pijačo ali dve ;)

Kasneje sem po Davidovih navodilih sestavil nazaj vse kar je bilo potrebno. Ne izgleda lepo in ljudje bodo gotovo čudno gledali, a pomembno je, da jaz vem čemu je ta "izrodek" namenjen. Ob priliki ta rumen lepilni trak zamenjam s črnim, a danes se mi je vse preveč mudilo... Čimprej sem ga hotel preizkusiti. David je svojega poimenoval KLB - Kvazi Lens Baby in glede na to, da gre za kopijo njegovega bom to poimenovanje uporabil tudi jaz.


Poglejmo še nekaj hitro narejenih fotografij:
Zanimivo pri takšnem objektivu je to, da je oster le mali del fotografije. Pas ostrine DOF pa lahko poteka v več smereh. Odvisno kako obrnemo objektiv. Več o sami tehniki fotografiranja in kaj vse zmore, si preberite na Davidovem OFF-DOF blogu. On ima s tem več izkušenj in znanja...





...za vse namerno uničene 50-ke na slovenskem ne prevzemam odgovornosti.

4 komentarji:

Jana pravi ...

Ni kaj, tale fotografska kirurgija se je pa izplačala. Izpade 1A!!!

Matjaž Merčnik pravi ...

Jana, me veseli, da spremljaš moj blog, čeprav v zadnjem času ni kaj dosti objav... Ob tej priliki sem malo poklikal na tvojega in moram priznati da sem navdušen nad tvojimi izdelki. Še posebej nad poročnim albumom:
http://preprostobogastvo.blogspot.com/2009/01/just-married.html
Takšen izdelek je res neprecenljive vrednosti. Prijetno ustvarjanje še naprej.

world :: within pravi ...

Super ! Me kar prime da bi razbil svojo ;) LP+

Kristijan Škrlec pravi ...

Zanimivo