nedelja, april 06, 2008

Grajska poroka na Bledu

Pomlad je končno prišla in z njo je napočil čas porok. Po fotografsko razmeroma suhi zimi sva včeraj s kolegom končno dodobra prezračila foto opremo. To sta nama omogočila simpatična Nataša in Peter, ki sta izmed obilice odličnih fotografov izbrala ravno naju. Odlična lokacija, zaljubljen par, perfektna organizacija in nenazadnje čudovito vreme so omogočili sanjsko poroko. Med zelo pestrim dogajanjem je nastalo lepo število fotografij in le stežka sem naredil izbor nekaj teh, ki jih bom pokazal na blogu.

Fotografiranje se je pričelo že precej zgodaj v okolici Ljubljane, kjer sem si vzel čas in v miru posnel nekaj fotografij priprav neveste.

Natašina sestra Vida je poskrbela za pričesko, makeup in nenazadnje pomagala nevesti okoli zadnjih priprav na nepozaben dan.Počasi se je bližal čas, ko bo prispel ženin s svati in nevesta se je po tradiciji morala skriti.

Šopek primeren letnemu času. Pomladno cvetje čudovitih pastelnih barv - za nepoznavalce - šopek je bil narejen iz Perzijske zlatice (ranunkule), ter marjetic....ko so bili vsi svatje zbrani in je ženin končno "podkupil" pričo ter si s tem kupil pravico do svoje izvoljenke, smo se odpravili na Bled, kjer so nas v grajski poročni dvorani že pričakovali graščak, matičar ter ostalo grajsko osebje.

Ob nežnih zvokih citer se je obred pričel.

Še svetloba pred velikim oknom je bila popolna. V takšnih pogojih je pravi užitek fotografirati.


Medtem je bilo na grajskem obzidju že vse pripravljeno za šampanjec...

...ki ga je s sabljo spretno odprl graščak.Sledil je zanimiv program s starimi plesi, viteško borbo, požiralcem ognja,...

Po zaključenem programu, smo izkoristili nekaj časa za skupinske fotografije. Skupinsko poziranje je nujno zlo poročne fotografije, zato sva s kolegom sklenila, da v to sicer dolgočasno "podzvrst" poročne fotografije vključiva nekaj dinamike. Nihče namreč ne mara očitnega poziranja.V vsej množici ljudi, je nevesta vendarle za trenutek ostala sama. Dovolj za 2-3 posnetke.

Čas nas je že preganjal in na programu je bilo še kar nekaj aktivnosti. Mes drugimi odtis poročne listine v grajski tiskarni ter polnjenje steklenice vina v grajski kleti.

Pred odhodom nazaj proti Ljubljani je bilo še ravno dovolj časa za kratek oddih ob pogledu na slovenski biser.
Pri Ljubljani nas je v simpatični majhni cerkvici čakal še cerkveni obred.


Uradni del je bil za nami in sledila je večerja v čudovitem ambientu v Hiši Kulinarike v Medvodah. Še pred prihodom svatov sva s kolegom naredila nekaj posnetkov lepo pripravljene poročne dvorane.

... po napornem dnevu pa sva se oba najbolj razveselila spodnjega napisa, ozirmoa še bolj tistega kar je v ozadju. Hrana je bila odlična.

Kmalu sta s svati prispela tudi Nataša in Peter in kar pred gostilno smo ujeli še zadnjo svetlobo in naredili nekaj fotografij


Po okusni večerji se je pričelo. Medtem ko so eni kramljali med sabo...

...so drugi divje plesali...

...nekateri pa so tako kot jaz preprosto opazovali okolico.

15 komentarjev:

Luka Podgoršek pravi ...

Preprosto super. Res lepa serija poročnih.
Kar je tule videti si večji del kar na fiksnih fotkal? :)

Denis Zupan pravi ...

Odlicno! Morda bi lahko se malce skrcil izbor in obdelal se tiste neobdelane, ker malce izstopajo. Drugace pa, kot receno, zelo zelo dobro.

Btw...za tisti toning, pri prvih fotkah, uporabljas kak preset ali akcijo? Lakho nam zaupas katero?

Denis Ferlič pravi ...

Bravo Matjaž, zelo lepo... Črno bele fotke mi nekak niso preveč všeč v tej celoti, ampak vse ostale pa so prva liga! Sigurno pa je fotkanje takšne poroke kar mučno delo, ali?!

Matjaž Merčnik pravi ...

Hvala vsem trem za komentar
-luka: Niti ena izmed tukaj objavljenih ni posneta s fiksnim. Enostavno se je preveč dogajalo, da bi upal tvegati kakšnega fiksnega. Morda če bi imel rezervni body. Uporabljal sem Sigmo 15-30mm f/3.5-4.5 EX, Sigmo 28-70 f/2,8 EX in Sigmo 70-200 f/2,8 EX HSM.
-denisZ: tole je prva selekcija - že tako sem se težko izločil nekaj fotografij. Natančnejša obdelava še sledi - nekaj jih je res še bolj surovih :) Tisti toning na prvih - gre za uporabo kapalke v Lightroom in v bistvu namerno uničenje sicer dobrega WB + nekaj dodatnega igranja z drsniki v PS.
-denisF: Se strinjam glede ČB, a je bilo ozadje preveč neenakomernih barv, pa mi tako sama fotka bolje izgleda - morda res izstopajo iz celote. Naporno pa je res, a če uživaš, še prehitro mine ;)

Gregor Harih pravi ...

Odlično. Res dobro narejeno. Stranka zadovoljna. :)))

Matjaž Merčnik pravi ...

Stranka bo svoje zadovoljstvo ali nezadovoljstvo izrazila, ko se vrne z medenih tednov :)

Darja pravi ...

Sanjske fotke. Ko se naslednjič poročim hočem take. ;)

Martin Kavšček pravi ...

matjaž super je to, res!keep on going.A je veliko post produkcije?

Matjaž Merčnik pravi ...

- darja: upam da se ti ne bo potrebno ponovno poročiti - se pa lahko slišimo za kakšno okroglo obletnico ;)

- martin: postprodukcije je na enih precej, pri nekaterih praktično nič. Še iščem neko srednjo pot, da bo vsem OK.

Peter Atanackov pravi ...

Kaj nej rečem, super serija, posebej vsec sta mi 16. 25. in zadnja slika.

Drugace pa skoda, da nisi mogel fiksnih upoabljat, samo sej je kar težko če se tolk dogaja.

Matjaž Merčnik pravi ...

Peter, hvala tudi tebi za komentar.
Fiksni objektivi so dokaj nerodna zadeva pri tovrstnih dogodkih. Po nepotrebnem lahko marsikaj zamudiš. Moja Sigmica 28-70 f/2,8 EX tovrstne naloge fantastično opravi. - http://mmercn.blogspot.com/2007/09/canon-ef-28-70-f28l-usm-vs-sigma-28-70.html - Za zabavo pa je Sigma 15-30 nepogrešljiva.

Jure Dobelšek pravi ...

Ja nimaš kej, dobr si, se vidi, da že maš dosti kilometrine. Super fotke, sem prepričan da bo mladoporočencema zelo všeč tole!

Čestitke!

Jure

Cicle pravi ...

Men so zelo všeč:)

Inka pravi ...

Čudovite fotografije!
Srečno mladoporočencema!

ninau pravi ...

Lepe fotografije narejene z domišlijo.