sobota, marec 22, 2008

Studijska modna fotografija

Že prejšnji teden me je po MSN kontaktiral fotografski kolega iz Foto kluba Martin in me vprašal, če bi se mu pridružil pri fotografiranju njegove kolegice. Z veseljem sem sprejel ponudbo in včeraj popoldan sva kakšne pol ure pred prihodom Maje, v prostorih Foto Kluba Koroške, postavila studijsko razvetljavo. Skupno vrednost vseh propomočkov ocenjujem na okoli 200€. Ozadje nam je nesebično prispeval foto studio PrimaFoto. Tri gradbene reflektorje s stojali smo kupili po 15€/kos, sam pa sem s sabo prinesel še 2 mareli z dvema bliskavicama, kateri sva izmenično prožila s pomočjo svetlobnih trigerjev. Vrednost obeh bliskavic - starih kot Zemlja, kupljenih na bolhi je 20€. Marela 5€ za kos. Dva stativa po okoli 20€ za kos.

Na prvi fotografiji lahko vidite najino postavitev. Za oba je bila to prva "studijska" izkušnja, zato prosim vse, ki imate s tem več izkušenj za nasvete, graje, nenazadnje tudi pohvale :) Med nestrpnim čakanjem na model, se je pred reflektorje za 2-3 posnetke postavil Martin. Zaradi prizanesljivosti do bralcev bloga, njegove face ne bom objavljal :)


Z nekaj zamude Maja vendarle prispela in lotili smo se dela.






Martin se je namesto, da bi se posvetil modelu, plazil po tleh, lezel po stolih, mimogrede pa ujel še mene "v akciji". Saj ni čudno, da je domov prinesel same fotografije nog in ostalih "detajlov". :)


Matej Golob - klubski kolega je prispeval pisarniški stol, ki je bil sprva le napoti v naših prostorih, včeraj pa se je izkazal za več kot uporaben pripomoček. Zahvale torej tudi Mateju.








Tudi jaz sem si vzel kratko pavzo in naredil nekaj fotografij Martina pri delu.


Za konec pa še po dobri uri in pol pod vročimi žarometi ena horizontalna.


Naj še mimogrede omenim, da je to moja jubilejna STOTA objava na blogu. Hvala za čestitke :)

10 komentarjev:

Unknown pravi ...

hvala, da nisi objavil moje fotke!tako jaz kot tudi ostali bralci smo ti neskončno hvaležni.morda naslednjič poziram zares, pol pa lahko kaj objaviš:D
sicer pa fajne fotke.kaj drugega pa ne morem rečt :)

Matjaž Očko pravi ...

pohvalno, da ste se šli tkole igrat :)
zanima me sledeče: zakaj 5 izvorov svetlobe? sta hotela osvetliti vse skupaj brez senc? s tem sta namreč dobila še več nepotrebnih senc, kot sta jih verjetno hotela ;) svetlobo iz reflektorjev poskusita zmehčati s pavs papirjem (če nimata namenskih filtrov), vendar to pobere pribl. 2 blendi. Ena marela na njo, ena luč kontra in luč za osvetlitev ozadja, pa bo dovolj po moje. Jaz fleša in reflektorja ne bi uporabil hkrati na modelu, saj imata precej različno barvno temperaturo.
Če štartata od začetka, vama svetujem, da začneta z eno lučjo in ko vidita, kaj naredi, bosta točno vedela kje postaviti drugo luč (ali odbojnik) in potem tretjo itd... Jaz sem od začetka naredil isto napako. Postavil štiri fleše, potem pa se jeb*. :)
Mogoče še en predlog: daljša (portretna) goriščna razdalja, sploh kadar se slika celo telo.
So pa taki poskusi super... kr tko naprej in pridno objavljat. :)

Matjaž Merčnik pravi ...

Matjaž, hvala ti za komentar in nasvete. Vsekakor bodo več kot dobrodošli pri naslednjih studijskih podvigih. Kot sem že napisal, nihče od naju nima izkušenj s tovrstno fotografijo, potem pa najbrž sam veš, kako je odkrivati toplo vodo :) Glede barvne temperature reflektorja in fleša začuda ni bilo nobenih težav, čeprav sem jih pričakoval. Objavljene fotografije so praktično neobdelane. Malenkost kontrasta in odklonirana kakšna lisa z ozadja - kože. Glede goriščne razadlje vem, da bi moral uporabljati daljšo, a enostavno prostor tega ni dopuščal. Že 50mm je bilo preveč za celo telo, začel pa sem optimistično s 70-200 f/2,8 :) V našem "studiu" nam zmanjka 2 metra v dolžino. Bom predlagal, da naredimo en balkon ali teraso :)

Matjaž Očko pravi ...

aha, no saj 50mm je že nekako ok na cropu, važno da ni širokokotnik ;)
pravilo, ki si ga velja zapomnit: več izvorov svetlobe, več problemov ;)
good start, keep up :)

Anonimni pravi ...

Za prvič res lepa izvedba! Kaj več dodati Matijasovemu odgovoru ne vidim smisla, sploh zadnje pravilo je prvo ki si ga je potrebno zapomniti.
Edino kar bi ti rad predlagal, če le obstaja možnost seveda, probaj zadevo nasledjič izpeljati brez teh reflektorjev popolnoma lepo gre z navadnimi bliskavicami s katerimi si dosvetljeval. Uporabiš jih pa v navezi z odbojnikom, katerega tudi vidim na zadnji fotki, vse skupaj pa omehčaš iz kakšnim translucent materijalom...:)

lp Aleks

Gregor Krašnja pravi ...

Lepo sta se igrala z lučmi. Verjamem da je pod reflektorji prijetno toplo, tudi sivo ozadje se mi dopade. Dober model sta si izbrala, tudi ta mi je všeč. Sem pa vesel, da si objavil tole zadevo, ker nas v sredo čaka popolnoma enaka izkušnja. Dva reflektorja in dve bliskavici. Pa probal bomo upoštevat Matjažev predlog, da najprej uporabimo samo eno luč, nato pa po potrbi.
Razultat bo viden že v kratkem.
Aja, pa da ne pozabim, čestitke za 100.

lp

Anonimni pravi ...

Sem pričakoval, da se bo Matjaž razgovoril in se bi kar strinjal "simple je vedno bolje". Studijsko še nisem fotkal, a več kot 2 izvora nisem še nikoli koristil.

Matjaž Merčnik pravi ...

Še 1x hvala vsem za nasvete, katere bom naslednjič vsekakor upošteval.
Kreg, a ni lepo, da pišemo bloge in se lahko učimo iz napak drugih fotografov :) Upam, da bo tudi zaradi tega tvoje studijsko razdevičenje uspešnejše od mojega ;)

Matjaž Očko pravi ...

še nekaj sem opazil: poskusi naslednjič marelo postaviti višje, tako je izvor svetlobe nekje v višini tvoje glave, marela pa posledično obrnjena malenkost navzdol... potem pa poročaj, če bo kul :)
btw: dobro postavljen odbojnik je skoraj isto učinkovit kot dodaten vir svetlobe. ;)

Matjaž Merčnik pravi ...

Matjaž, sem si pozorno ogledal video na tvojem blogu (Fantazija). Naslednjič postavim marelo višje, še prej pa moram nabavit višji stativ.