četrtek, marec 06, 2008

Fotolov - jeleni

Danes sem se odpravil čez mejo. Natančneje v sosednjo Avstrijo, kjer sem med nedavnim kolesarjenjem opazil oboro z nekaj jeleni. Danes sem se na lokacijo optimistično odpravil z vso fotografsko kramo ki jo premorem v upanju, da bodo dobri posnetki kar deževali. Res optimistično :) Čeprav so živali v obori, so vse prej kot krotke. Že na daleč sem bil opažen, čeprav sem se ogradi približeval po ovinkih in kar se da previdno. V sekundi, ko sem bil pogojno dovolj blizu za kakšen posnetek, jo je cela čreda urno mahnila v gozd. Če sem že prišel tako daleč, sem se odločil vztrajati. Kolikor se je v danih okoliščinah dalo, sem se udobno namestil blizu ograde in po debeli uri nepremičnega čakanja so jeleni vendarle počasi pricapljali bliže. Zeblo in nohtalo je ko hudič :) Ko so končno prišli na dohvat mojega najdaljšega objektiva, sem se ves premražen pripravil na fotografiranje. Komaj sem naredil 2-3 posnetke največjega kapitalca, že jih je zvok zaklopa zmotil med sproščeno pašo.



Imel sem nekoliko smole, da je veter pihljal ravno v smeri proti čredi. Zagotovo so me slišali in vonjali, videli pa sprva verjetno ne.



Na spodnji fotografiji se nekako lahko vidi, da sem bil kar pretirano skrit v majhni vdolbini ob ogradi, kar je vplivalo celo na fotografije.



Ko sem se dvignil le za nekaj centimetrov, je bilo vsega konec. Čreda v dir, jaz pa skoraj v jok :) Ves premražen sem ugotovil, da na tem mrazu nikakor ne zdržim naslednje ure v upanju, da se me jeleni vendarle usmilijo vsaj za naslednjih 5 posnetkov. Z varne razdalje so me opazovali. Naredil sem še nekaj posnetkov...



...preden so jo dokončno popihali v gozd.



Ob tej priložnosti imam vprašanje za vse foto-jagre. Kako vam uspe v divjini, kjer so živali še bolj nevajene ljudi kot tukaj v obori, zadušiti zvok zaklopa, ki je bil v mojem primeru glavni razlog za pobeg črede?

8 komentarjev:

Anonimni pravi ...

krasni posnetki!

fotolovci pa pomoje rešijo zadevo z večjim objektivom:)

Peter pravi ...

Posnetki so res dobri, tretja mi je najbolj všeč, kot da bi stal v megli!
Izgleda da si imel res nesrečo z vetrom, saj imajo te živali res izostren voh. Bo potrebno kdaj ponovit vajo :). Sicer je pa tako ali tako v naravi težko slikat takšne velike živali, saj so previdne kot sam vrag...
A zdi se mi, da fotografi vse premao cenijo takšne fotografije, še v tako popolni fotografiji iščejo napako kot, da bi lahko rekel recimo temu jelenu, daj malo se obrni ali pridi bližje. Ponavadi ni popravnega tako kot pri modelih, ki jih postavljaš kakor te je volja!
Vglavnem, dobro si jih ujel, pa čeprav so bili za ogrado!

Lp, Peter

Žiga Mihelčič pravi ...

dobre fotke:) najbl sta mi pa 2 in 3 všeč:) se je splačal mal potrpet:)

-Mihaaa- pravi ...

kar se tice zaklopa...

odvisno je tudi od aparata.. se spomnem da sme slikal z eno prijatlejico srne,..napol sprehod v naravi napol fotkanje jaz d200 ona 400d,.. jaz sem naredil par posnetkov in nista,.. potem ona naredi 1, srne glave gor in v dir :D ..400d ima napram moji 200ki precej visji ton, moj pa bolj pridusenega, pa ga mogoce zivali prej slisijo ker je visji

po moje bo najboljse da si bolj dalec (ce objektiv dopusca), veter v drugo stran,.. mogoce pocakas da se malo premikajo oz je kaksna druga motnja ki jo sami povzrocajo ker potem ne slisijo toliko dobro ker so drugi zvoki,.. namesto rafala mogoce uporabi single prozenje in slikaj bolj poredko.. ker ce slisi 1 kratek zvok (ki ni pretiran) bo opgledala pa ce se bo zival odlocila da ni nic sumljivega bo npr jedla naprej..

mogoce (ceprav ne vem ce) ti bi pomagalo zaklepanje zrcala tako da bi zvok razdelil v dva dela,.. ceprav takrat vmes ne bos videl skozi nic pa tudi vprasanje kako bos tako slikal ce niso zivali pri miru

upa mda kaj pomaga

lp

Anonimni pravi ...

Super so. Tak kot so že kolegi povedali: 2 in 3-ja.

Anonimni pravi ...

Eto še z moje strani pohvale za trud in tudi dobre fotografije.

Še en nasvet:
Meni je lov najbolj uspešen kadar se živalim približujem iz smeri sonca, ter seveda ura mora biti prava, vse ostalo dela oprema in kilometrina...

Matjaž Merčnik pravi ...

Hvala vsem za komentarje in predvsem za uporabne nasvete.
- peter: res, tu ni popravnega kot pri modelih :)
- mihaaa: 40d ima precej tih zaklop v primerjavi s 350 ki sem jo imel pred tem. A vseeno je bilo to očitno preveč.
- olki: verjemam, da je kilometrina najboljša učiteljica ;) enako je v makro fotografiji. Nikoli ne veš toliko, da ne bi mogel izvedeti še več. Nekaj k temu prispeva tudi dobra oprema. Sam sem bil s svojimi 200mm precej kratek. Naslednjič si bom skušal sposodit vsaj tele konverter.

Jure Dobelšek pravi ...

Super fotke. Res škoda za 3., ki bi bila še boljša, če bi bil cel jelenček not.
Z 200mm si pa res bil zelo blizu, da si jih tako dobro ulovil. Jaz razmišljam že dolgo o 100-400, ki je menda zelo oster in ima hitro ostrenje.
V glavnem, super si poslikal.