nedelja, november 18, 2007

Zadnji vikend s 350D - Welcome 40D

Že kar nekaj časa sem premišljeval o menjavi fotoaparata. Te dni sem se na hitro odločil. V sredo zvečer prek MSN kontaktiram Petra in takoj naslednji dan sem imel ponudbo za 40D na emajlu. Petek pozno popoldne je bila nova 40-ka že pri meni. Že prej so me ljudje kontaktirali za nakup 350-ke, katero sem včeraj tudi uspešno prodal. Upam, da bo novemu srečnemu lastniku vsaj tako dobro služila kot meni. Zadnji pogled na odhajajočo 350-ko, katero sem še zadnjič očistil, spihal senzor in pripravil na prodajo.






Sedaj pa se moram počasi privaditi na novo igračko. Prvi vtisi so fantastični. Ohišje trdno kot kamen, dober oprijem, ogromen LCD... Nekaj časa se bom še lovil s postavitvijo gumbov, ki je nekoliko drugačna od 350-ke. Malo me je zmotil statusni zaslon, ki je v tem primeru na vrhu aparata, prej sem bil vajen na zadnji strani. ON/OFF gumb mi je je nekoliko nerodno postavljen, saj ga za razliko od 350-ke, le stežka premakneš z eno roko. Verjetno se bo našlo še kar nekaj stvari, ki me bodo sprva malo zmedle , a sploh ni bojazni, da se jih nebi privadil.

Kruto, pri nakupu nuvega aparata je to, da ponavadi ravno takrat, ko je veselje največje, ni časa za testiranje. Do sedaj sem uspel narediti vsega 20-30 posnetkov, pa še to v hiši, ali bližnji okolici. Nekaj posnetkov vseeno objavljam.

Kot prvo, sem bil pri 40-ki presenečen nad šumom pri ISO 3200. Šuma skoraj ni :) Primer spodaj. Celotna fotografija, le pomanjšana...




ter 100% crop. Izredno malo šuma (moje skromno mnenje)




...zjutraj še eno veselje ob pogledu skozi okno. SNEŽI!!! Za 15 min skočim na zrak in naredim nekaj snapšotov. Že sam zvok 40-ke je prava poezija glede na 350-ko.




Prepričan sem, da mi bo Canon EOS 40D vsaj tako dober sopotnik, kot mi je bil Canon EOS 350D.




Celo noč sneži, pa samo toliko ga je zapadlo :(




Ob preizkušanju ostale opreme, ki sem jo uporabljal v kombinaciji s 350-ko pa sem naletel na razočaranje. Pred kratkim kupljen Ringfleš očitno ni najbolj kompatibiln s 40D. Sicer dela, a se čudno obnaša. Takoj ko vreme in čas dopusti, naredim malo bolj poglobljen test in v primeru, da se aparat in fleš ne bosta dovolj dobro razumela, bo bliskavica naprodaj. Ponudbe pa že zbiram na emajl naslov :)

20 komentarjev:

Pero pravi ...

Me veseli da si zadovoljen. Mene so prevevali isti občutki, ko sem dobil 30ko (ok najbrž malo manj intenzivni, ker sem jo imel že parkrat prej v rokah in v uporabi). Kar se tiče on/off knofa, ga sam na nobenemu fotoapratu ne uporabljam. Imam naštimano, da se ugasne po 2 min neuporabe in to je to. Samo polovičen pritisk na sprožilec ga zbudi in pripravi na akcijo.

Šuma pa res ni nič, ne morem verjet :o. Morem na svoji 30ki probati, po šumu naj bi bila namreč enaka 40ki, samo da ima poleg tega še vedno 1/4 blende ISO bonusa :twisted: :P .

Dragan Zlatanovic pravi ...

Mislim, da si se pravilno odločil!! Tudi sam razmišljam o preskoku na 40d.. če narediš še kakšen test bo sigurno v dodatno pomoč!

Srečno! d.

Dragan Zlatanovic pravi ...

hehe, sem sprobal 30tko in 40tko in ti povem, da sta to dva različna svetova! kar se šuma tiče, pa sploh nebi zgubljal besed.. pri 40d na 1600 v najbolj črnem kotičku se ne najde enega samega zrna.. pa še marsikaj bi se našlo. No sej bo Matjaž kej več pokazal:P

Jus Medic pravi ...

Tudi jaz pravim prava odločitev! :) Sam sem res zelooooo navdušen nad tole 40ko. Prej sem imel 20D in je ta zdej k noč pa dan....

Veselo uporabo in čim več hudih fotk...

lp

Matjaž Merčnik pravi ...

Takoj ko najdem čas in ko bo vreme dopuščalo, naredim dodatne teste. Glede šuma mislim da bi moral biti pri 40-ki kar napredek napram 30-ke, saj je uspešno odstranjevanje šuma posledica novejšega procesorja. Lahko se motim, ker se v tehnikalije ponavadi ne spuščam preveč.

Unknown pravi ...

vse čestitke!zdaj se boš še malo bol važu lahk:D upam, da uspeč napredovat v fotografiji..v hobiju ter tudi profesionalno!


lp

Anonimni pravi ...

Čestitke za novo pridobitev! Naj ti čimbolje služi! :)
Me pa čisto tako zanima, kaj si mislil s tisto poezijo glede zvoka 350-ke in 40-ke?

Matjaž Merčnik pravi ...

Hvala za čestitke.

Ana: "Poezija" glede zvoka, sem misli na zvok zaklopa. Razlika je ogromna :)

Sipro pravi ...

Čestitke za nakup :)

Me vseli da si se odločil :)

Zdaj pa če nevš filal bloga grrrrr ;)

Anonimni pravi ...

Ja saj, kakšna razlika? :)
Je 40-ka tako tišja? :-o

Matjaž Merčnik pravi ...

hehe, kam gre ta debata :) Ne vem kako bi opisal. Enostavn o gre za lepši zvok :)

Anonimni pravi ...

Hehe, jaz itak malo slikam razne koncerte in podobno, kjer je glasnost (oz. neglasnost) zaklopa pomembna, zanimalo me je samo, ker si se tako poetično izrazil. :))

Matjaž Merčnik pravi ...

Glede glasnosti. 40-ka ima bolj nežen zvok. 350-ka pa šklocne glasno, kovinsko... Da ne bo sedaj še kdo mislil, da sem zaradi tega menjal :) :)

Anonimni pravi ...

Dragan, čudno to.
Sem imel na probi 40ko in naredil tudi primerjavo s 30ko, razlike v šumu ni (razen, če si imel na 40ki vklopljeno odstranjevanje šuma).
40ka mi je bila všeč, ampak, da sta 30D in 40D dva različna svetova pa nikakor ne, mene ni tolk prepričala, da bi menjal. Ubistvu se mi ni zdela nič posebnega napram 30ki.
Če bi še enkrat kupoval in se odločal med novima aparatoma bi pa vzel 40D, ker razlika le ni tako velika, če seveda dobiš dobro ceno.

Matjaž Merčnik pravi ...

misfits, mislim da imaš prav glede 30d in 40d. 40-ka sicer ima nekaj prednosti, a nebi upal trditi, da sta to dva različna svetova. Glede šuma. Vklopljeno imam odstranjevanje. Če je ta opcija in če deluje, zakaj je nebi uporabil :)
Za 40-ko sem se odločil ravno zaradi dobre cene (pero in Slo-Foto HVALA). V nasprotnem bi vzel 30D.

Matjaž Očko pravi ...

čestitam! dobra izbira.. res je fajn aparat... bi ga takoj mel za second body

Dragan Zlatanovic pravi ...

Nevem, jaz sem pred kratkim kupil 30d in me ni tolko navdušil, tako da sem ga po enem tednu prodal naprej.. sem pa en dan kartico premeščal iz 30tko v 40tko in se mi je razlika zdela precejšnja! 30d se mi osebno ni zdel (po kvaliteti fotk) nič boljši od sedanjega 400d - prektično isti! mislil sem, da bo veliko razlike npr. pri iso800 ipd, pa razlike ni bilo. če bi menjal sedanjega, nebi vzel nič manj od 40d.. je pa verjetno pred tem na vrsti raje kakšen objektiv.
misfits, če imaš test ga vrži na slo-foto, me full zanima razlika v šumu.. ker tile testi iz neta so mi vedno "sumljivi":P

lp, d.

Anonimni pravi ...

Ja, Dragan, eno je, če se ti zdi, drugo je pa, če narediš primerjavo.
Treba je pač z obema slikat ob enaki svetlobi in isti motiv, drugače te lahko kak primer zavede.
Evo:
http://www.file.si/files/0ntjdaqztgzj2myziziz.jpg
http://www.file.si/files/2ozvz4mcddzunmxmwkwj.jpg

Ena mala primerjava (visok iso) med 30D in 40D pri slabši svetlobi.
Uporabil stojalo, samosprožilec, mirror lockup, prvič AF (pol sem prestavil na M), jpeg L, vse nastavitve na 0, program AV.

30D iso 800
http://www.file.si/files/nt0dmmimnm5ky25un5ey.jpg

40D iso 800
http://www.file.si/files/nmqwnqwz5qmatwxx3jmm.jpg

30D iso 1600
http://www.file.si/files/ginxjdcdmmdmnz0ouui1.jpg

40D iso 1600
http://www.file.si/files/mmwt1myzjgzr5icezhdn.jpg

30D iso 3200
http://www.file.si/files/1ynzybwzzdycddnxnkel.jpg

40D iso 3200
http://www.file.si/files/dx2mhywy0qqvzmnmdotm.jpg

Matjaž Merčnik pravi ...

misfits, zelo lepa neposredna primerjava. Res ni videti posebne razlike. Jutri pa prvi šuting z novo 40-ko. Čeprav nič pretresljivega, a vseeno upam da se dobro odreževa :)

Dragan Zlatanovic pravi ...

super primerjava. razlika res zgleda kot da je nična. jaz žal za 30d in 40d nisem naredil primerjave kot ti. prepričale so me take fotke kjer je bila praktično tema:)
(40d / iso1600 / f1.4 / 1/60)
http://aycu37.webshots.com/image/34756/2005267627015817882_rs.jpg

Zdi se mi da je izredno malo šuma za iso1600, z istimi nastavitvami pri 30d sem imel veliko slabši rezultat (in ja, nimam fotke za pokazat/dokazat, tako da mi je žal in če kdo misli, da sem prevarant, naj me ne posluša:)) hehe, joke..
pa tudi WB ima full boljše poštiman - to se vidi tudi na tvojih fotkah.

nevem no, osebno se mi zdi 40d aparat ki je vreden tistih 200 al kolko € več kot 30d.. odloči pa naj se vsak sam..

lp