četrtek, november 08, 2007

Nov notebook - Velike težave

Včeraj sem po dolgem premlevanju končno dobil nov prenostnik. Po dolgem razmišljanju sem se odločil za Acer Aspire 5520G. Ugodna cena, solidno drobovje in nenazadnje lep dizajn sta pretehtala.
Pri izbiri notebooka me je najprej ujezilo dejstvo, da je praktično nemogoče dobiti prenosnik brez vsiljenega operacijskega sistema Windows nVista. Razen nekaj HP-jev ni šlo drugače, kot da sem plačal faking licenco :(
Takoj ob zagonu računalnika, se prednaložena Vista inštalira. Polek Viste pa še vsa možna Acerjeva navlaka ter prednaložene Office 2007 Students&Teachers editon, ki jih lahko zaženeš le 25x. Že po zelo kratkem času sem ugotovil, da Vista ni za mene. Od 2 GigaRAM bilo zasedenih 30-40%, pa računalnik ni delal nič. Za vsako sranje ki hočeš naredit je treba kliknit x y potrditev, da se strinjaš in veš kaj počneš. Jebeš tak operacijski sistem. Hrabro v optični pogon zadegam Win XP, naložim,... ko pride čas za nalaganje gonilnikov, prebrskam po škatli, kjer nobenga CD-ja z gonilniki. Pogledam na net... samo gonilniki za Visto. WTF. A se hecajo? Preiščem splet, vsi z istimi težavami. Gonilnikov nikjer. Pišem, kličem na servis, kjer sem kupil,... ne odgovarjajo na mejl, ne dvigajo telefona. Zvečer obupam in se odločim zadevo prespati. Danes se zgodaj zjutraj ponovno lotim iskanja gonilnikov. Od 9:00 do sedaj mi je končno uspelo zbrati večino pomembnih. Še zdaj pa ne dela modem in modri zob. Kot zanimivost. Na eBay sem našel nekoga, ki prodaja XP gonilnike prav za ta prenosnik in to po ceni 9€. Če kdo torej potrebuje gonilnike za Acer Aspire 5520G, mu jih prodam po polovični ceni :)

Skoraj 2 dni sem torej potreboval, da sem usposobil prenosnik, ki sedaj, ko ga poganjajo XP-ji, deluje zelo dobro. V kratkem naložim še PhotoShop, da vidim kako se obnese pri obdelavi fotografij. Še ena zanimivost. Prej, ko je bil naložena Vista, je baterija zdržala šibkih 1:30 min, sedaj z XP pa 2:40. Kaj je ta Vista en velik kozmetičen kič?

12 komentarjev:

Matjaž Očko pravi ...

aaaaah macbook bi vzel, pa se ne bi sekiral ;)

Matjaž Merčnik pravi ...

matias, saj bi vzel, pa se je zataknilo... pri financah :)

Mih@ pravi ...

Thats why we love mac :D

Glede cene: http://machinist.salon.com/feature/2007/11/07/mac_price/index.html

Mih@ pravi ...

Še enkrat

Anonimni pravi ...

Nasnames Linux pa si resen ;)

Matjaž Merčnik pravi ...

Mih@: pokaži mi macbooka za 800€, pa menjam!
tadej: linux občasno z boot CD-ja (kolikor rabim za fax).

Anže pravi ...

Morda nekoliko manj vmesna opazka, a vseeno. Vista sama *ne pokuri* 40% rama. Poraba je namreč le navidezno večja. To je sicer pogosto nerazumevanje... razlog tiči v sistemu PreFetch. Zadeva ni nič novega, tudi v XPjih je že bila, le manj aktivna.

V osnovi gre za to, da ti prednaloži programe in gonilnike v pomnilnik, ki jih pogosteje uporabljaš. Npr., meni se Outlook in Lightroom poženeta über hitro.

Se pa da zadevo tudi izklopit.

Bi pa rad dodal še to, odločitev katere sisteme izdelovalec podpre je na strani izdelovalca. Apple tudi nima driverjev za Visto...

Tudi tiste "potrditve" lahko izklopiš.

No, kakorkoli... sam uporabljam Visto že kar nekaj časa doma, na 2/3 računalnikih, in XP v službi. Sem pa zadovoljen...

Mih@ pravi ...

@mm: Preberi članek. Mac te prideje ceneje dolgoročno. Res je malenkost dražji kot nov, vendar rabljenega precej dražje prodaš, tako da pride strošek uporabe manjši. Drugače pa dobiš MacBooka rabljenega pol leta starega 2 GB rama, 120 GB diska za 900€. ;)

@anže: Mene pri Visti moti visoka poraba CPUja. Mac recimo pobere do 5% v standby, medtem, ko mi pri Visti skoči samo s premikanjem miške pri dveh monitorjih na 40%.
Apple ima gonilnike za Visto in to presenetljivo dobre. Beri tole.
Če izklopiš UAC (al kaj je že tist za potrditve), potem zgubiš smisel le-tega in sicer, varovanje. Moral bi biti v več opcijah, ne samo ON/OFF.
Pri nas v firmi so šli nekateri na Visto, pa so zdej že vsi nazaj na XPjih. Nima smisla uporabljati nekaj, kar ne pohitri dela, ampak ga upočasni.

Anže pravi ...

mih@, rabljen laptop ni isto kot nov laptop... žal... tu je "novost komponent", obraba, garancija...

Moja idle poraba je 1%... ne vem kaj se je pri tebi dogajalo...

UAC je nadležen samo na začetku, ko rabiš nastavljat stvari, v tem času se ti ga splača izklopit, potem pa vklopit nazaj.

Glede driverjev se pa posipam s pepelom, sem bil stuck in Beta 2 =).

Sipro pravi ...

Super zadevica dizajnersko :)
Upam da ti bo dobro služil.

LP Simon

Matjaž Merčnik pravi ...

hehe, huda debata se je razvila tule, kar mi je prav všeč. Sam sem se pač odločil kot sem se. Vista pri meni zaenkrat nima neke velike uporabne vrednosti, zato sem jo pač odstranil. Vem, da se da nastavit določene stvari. Takoj ko je bila na voljo sem jo celo uporabljal kakšen mesec in nisem bil povsem nezadovoljen.
Mih@, če bi žele rabljen notesnik, bi obdržal starega :)

Anonimni pravi ...

Zanalšč nisem takoj prebral komentarjev. Itaq, da sem vedel, da se bodo jehove priče Appla spet razpisale. (Malo heca, da ne bo kdo resno jemal:).
Jaz sem imel na svojem latopu tudi visto namesceno in mi ni disala prevec. Sem zamenjal z XP. HP ima zelo lepo urejeno glede gonilnikov (celo v slovenščini so). Sedaj dela brinljantno lepo.
Mac-a bi imel, vendar mi moj faks ne dopušča!