nedelja, oktober 07, 2007

Fotografiranje ognja

Že kar nekaj časa nazaj sem se iz gole radovednosti poskušal v fotografiranju ognja. Vedno so me namreč privlačile stvari, ki jih s prostim očesom težko zaznamo, se nam zdijo tako samoumevne, da jih preprosto spregledamo. Zato me še posebej privlači makro fotografija. Muhe in ostali nadležni mrčes gredo vsem tako na organ, da niti ne opazijo, kako veličastna in zanimiva bitja so to. To vsaj malo približati ljudemje zame neprecenljivo. Iz enakega razloga sem pred časom poskušal ujeti gibanje dima, kapljanje in pljuske vode ter verjetno še kakšno neumnost, katere se ta trenutek niti ne spomnim. To so vse stvari, ki se nam zdijo samoumevne, a ujete na fotografski senzor znajo vedno znova presenetiti. Prav presenečen sem bil, kako hitro se giblje dim. Tako na oko se nam zdi, da se premika zelo počasi...napaka. 1/400s je komaj dovolj za zamrznitev njegovega gibanja. Enako, če ne celo bolj "hiter" je ogenj. Če hočemo ujeti zanimivo in neponovljivo strukturo ognjenih zubljev, potrebujemo zelo kratke čase. Za razliko od fotografiranja dima, lahko v tem primeru fotografiramo brez dodatnih virov svetlobe, kar je po eni strani velika prednost.

Sedaj, ko je ravno čas peke kostanjev, bo obilo časa za eksperimentiranje. Poskusite, mene je tako potegnilo. Ogenj je res nekaj lepega (dokler je pod kontrolo) .Moji prvi poskusi so bili ob velikem ognju. Kresovanje. Od daleč sicer zanimivi vzorci, vendar sem želel posnekte kar se da od blizu. Neznosna vročina, strah za opremo, preveč motečih elementov na fotografiji (drva, pepel,...). Takoj sem vedel, da to ni to.Želel sem namreč bolj sterilno fotografijo. Zato sem v bolj kontroliranih in za opremo varnejših okoliščinah žgal vse sorte stvari :) Tudi glava je bolela od tega...
Na koncu sem prišel do spoznanja, da je najboljši bencin, ali nitro. Izgorevanje je še najbolj "čisto". V zmernih količinah je stvar povsem obvladljiva. Sam ne prevzemam nobene odgovornosti za morebitne požige med vašimi eksperimenti.
V načrtu imam serijo fotografij na to temo, a še vedno iščem čas za izvedbo. Nekaj idej se je med tem že porodilo v glavi. Še vedno pa pride prav kakšna ideja, nasvet in kritika z vaše strani.

7 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Zadnja je zelo lepa!

Anonimni pravi ...

Zadnja je zelo lepa!

CrniSC pravi ...

Se strinjam. Zadnja je najboljša.

Unknown pravi ...

Ojoj, ti še boš hišo vžgal. :) Vse za dobro fotko a ne Matjaž? Hehe...

Anonimni pravi ...

Zadnja je res huda. A to je bil PS vmes ali je bilo dejansko tako?

Matjaž Merčnik pravi ...

PS-ja je le toliko, kolikor je narejen izrez in malo pojačan kontrast.

Ana Pogačar pravi ...

Se strinjam z ostalimi, da je zadnja najlepša. Če rabiš ideje: jaz bi poskusila še z metanjem česa takega na ogenj, kar naredi iskrice. Samo zdajle mi ne pade nič na pamet, kaj bi to lahko bilo. :) Fotke bi bile pa gotovo krasne.