četrtek, oktober 04, 2007

Canon EOS 30D ali Canon EOS 40D

Kot sem že v prejšnjem postu pisal, so verjetno mojemu Canon EOS 350D šteti dnevi. Vsak trenutek lahko namreč pričakujem odpoved zaklopa. Bognedaj, da se to kmalu zgodi, a če se, bo to povsem normalno. Morda je sedaj pravi trenutek, da pričnem z varčevanjem za nov body. Kakšni donatorji?? :)

Ko bo tako daleč, se bom verjetno odločal med Canon EOS 30D in Canon EOS 40D. 350-ka (s popravljenim zaklopom) ostane kot rezerva. Na tržišči tako ali tako ni skoraj nič vredna, zame pa je neprecenljiva.
Iz finančnega vidika se precej bolj nagibam k 30D. Glede na to, da sem s 350-ko več kot zadovoljen, ni velike potrebe po neki über hudi in dragi mašini. Tisto nekaj bonbončkov, ki jih ponuja 30D v primerjavi s 350D pa bi bilo več kot prijetna nadgradnja. 40D pa je le še rahla izboljšava 30-ke, nov produkt in oh in sploh, zato tudi precej mamljiva. Kakšni so vaši predlogi? Če varčujem za 40-ko, bo trajalo kakšen mesec dlje kot za 30-ko. Je vredno počakati? Kupoval bom nov body+grip. Rabljenih zadev se bi raje izogibal.

18 komentarjev:

world :: within pravi ...

Glede na to, kaj si spravil ven iz 350ke, se mi zdi, da ti lahko 30ka sluzi odlicno. Kok si sladkosned pa presod sam :)

enJoy+

Gregor Harih pravi ...

Mah brezveze pomoje kupovat 40-ko. Itaq da vsaki tedn skor pride nova xx-ka ven. :)))

RokoR pravi ...

ma jaz sem delal sedaj že kar nekaj časa na 30D, mel pa sem priložnosti preiskusiti tudi 40D. Res, da je glih prišel ven in da bojo vsi govorili kako je fajni - na njem nisem našel nič bistveno boljšega od 30-ke. Sam nisem niti za sekundo pomislil, da bi imel raje 40D

Matjaž Merčnik pravi ...

Vaši komentarji samo potrjujejo to, kar tudi sam ramišljam. Če bi bila razlika v ceni nekje 100€, potem bi razmišljal o 40-ki, tako pa bo skoraj zagotovo 30-ka padla.

Gregor Krašnja pravi ...

Koliko si pa naredil fotografij, da ti umira zaklop ?

Si razmišljal da bi presedlal k Rumenim hehe :))

lp

Jus Medic pravi ...

za 2. mam lih pripravljeno čb varianto z drugacno postavitvijo...bom objavil...:)

OLKI pravi ...

30D je soliden, 40D pa ni samo nekaj malo drugačna 30-ka, kot nekateri pišejo. Zgodba o minornih popravkih, kot je bil prehod iz 20D na 30D se tukaj niso ponovili. Če je razlika v šparanju 1 mesec, potem jaz glasujem za 40-ko.

Je mali Intihar prav lepo napisal na e-Fotografiji v čem so razlike.

Anonimni pravi ...

http://www.e-fotografija.si/templates/?a=1142&z=1

Matjaž Merčnik pravi ...

kreg, če me spomin ne vara, se mi je števec že vsaj 5x resetiral, kar pomeni krepko več, kot obljubljajo pri Canonu ;) Nič nimam proti rumenim, a so stroški menjave steklovine preveliki, da bi sploh upal pomislit na to ;)

Dragan Zlatanovic pravi ...

osebno bi (mogoče tudi bom vzel enkrat) 40tko! mislim, da je precej boljša.. enako se je govorilo o 30tki ko je prišla ven - da razen ekrančka je ista kot 20tka in je noben "ni hotel". danes ta isti aparat hvalijo kot enega najboljših. enako se bo zgodilo z 40tko, ko bo prišel ven njen naslednik.
res je, da če misliš kupit novo opremo boš moral kar pohitet, ker nevem še kolko časa bodo v prodaji 30d bodyji. osebno spremljam cene na nemškem trgu in ti lahko povem, da je ta (za 40tko npr.) vsak teden nižja! videl sem, da jih nekdo prodaja u SLO tudi po 1000€ (nevem pa kolko je verodostojno - Bolha).
no, če skrajšam - glas za 40d!;)

Matjaž Merčnik pravi ...

Dragan, tudi 350-ko sem kupil sicer novo, a brez računa od preprodajalca (Bolha). Nikoli mi ni bilo žal. Takrat sem privarčeval 40kSIT. Vedno bolj se navdušujem nad 40-ko ;) V času ko bom kupoval, je čisto možno, da 30-ke niti ne bo več dobiti. Če mi recimo jutri crkne zaklop, itaq nimam odvečnega denarja za nov body :(

Če boste pridno klikali na reklame, bo nov body prej, če ne se lahko zgodi, da bom čakal na 50D ali celo 60D :)

Anonimni pravi ...

Hello :P
Tudi sam trenutno uporabljam 350ko, mi še ni treba skrbeti za zaklop mam šele nekje 10.000 šklocov..
Ampak sem tudi sam razmišljal kaj bo potem ko crkne zadeva.. odločil sem se za 30D ;) Tako da sedaj najprej šparam za nov objektiv potem pa še za 30D in mi glih nekako znese do tistega časa ko bo zaklop crknil :P

Anonimni pravi ...

Aja uf.. Če pa slučajno ne bo 30D več v prodaji pa ne vem kaj bom naredil :S Vrjetno bo do takrat že tako ali pa tako kaj novega zunaj..

Unknown pravi ...

Matjaž ti pa si fajn našklocal. :) Koliko let pa ti že 350D služi?

Sam se še nisem ravno poglabljal v nakup novega body, zato ti kaj veliko pri izbiri nemoram pomagat in svetovat. Jaz bi vzel verjetno 40D na tvojem mestu, pač ker je nov model. Vem pa, da bo nekega dne prišel tudi pri meni ta trenutek, in bom v enaki situaciji kot jo ti napoveduješ, ampak do takrat bom še zmer pridno delal z Canonovim modelom 350D.

Pa upam da ti zaklop zdrži še en čas!

Matjaž Merčnik pravi ...

Denis, 350-ko sem nabavil med prvimi. To je bilo le kak mesec po izidu :)

Natrix, ti imaš verjetno še mnogo časa ;)

Klemen pravi ...

40D, razlika v ceni je manjša od prednosti, ki jih dobiš. In jasno, da se novega bodyja ne kupi takoj, ko pride ven, če te proračun omejuje. Res pa je, da imaš trenutno cashback akcijo za 40D.. Vseeno - običajno gredo za novo leto malo gor (običajno pomeni zadnji dve leti), po novem letu pa cene padejo. Morda bo tudi letos tako.

andrejV pravi ...

40tka.
Tudi js kupujem...
Se mi pa v SLO zdi malo draga...
V Nemčiji jo dobim za cca. 1100€.
V sloveniji je še nism najdu pod 1290€.
A kej vete kk je zdej s Canonovo world wide garancijo? A jo Canon Adria že priznava? :)

Matjaž Merčnik pravi ...

Mislim da z garancijo nebi smelo biti problemov. Tudi sam razmišljam o nakupu iz tujine.