sreda, avgust 22, 2007

Super vreme za makro

Kaj bi si želel boljšega, kot rahel nočni dež, zjutraj pa razjasnitev. Ravno prav vlažno, dovolj hladno,... pograbim opremo in že v naslednjem trenutku kar okoli domače hiše oprezam za žužki. Prva postojanka: Cvetlična greda polna cvetočih marjetic, marjetice pa polne lačnega mrčesa. Hitro naredin mekaj posnetkov:
Nato se odpravim dalje. Med sadnim drevjem v tem času kar mrgoli škorpijonk. Navadna škorpijonka (Panorpa communis), muha iz reda kljunavcev ima zadek podobne oblike kot škorpijonovo želo. Od tu tudi njeno ime. Takšen zadek pa imajo le samci, ki so nekoliko manjši od samic. Škorpijonke so precej nerodni in slabi letalci, zato ji je enostavno slediti od lista na list. Z malo potrpljenja jih pripravim celo do tega, da se postavijo na list, ki sem ga sam izbral.
Še hiter skok nazaj do marjetic, kjer se najde kar nekaj drobcenih cvetnih pajkov, ki se mogočno šopirijo z razprtimi sprednjimi okončinami in izkazujejo svojo "moč" :)
Na rododendronih kar gomazi volkcev. Danes je bilo celo dovolj hladno, da so mi bili pripravljeni pozirati.



Naslednjič pa morda že fotografije narejene s težko pričakovano makro ring bliskavico.

7 komentarjev:

Unknown pravi ...

super fotke..uni mali je pa še mladiček(juvenil). Ponavadi so taki zeleni...:)

Matjaž Merčnik pravi ...

Misliš cvetni pajek? Po moje so različne vrste. Jaz sem jih videl že veliko različnih barv. Od belih, rjavih, zelenih...

Gregor Krašnja pravi ...

Zelo lepi makroti, na kok cm si pa to slikal, da ti niso pobegnili, ali si jih prej flešnu :)

lp

Matjaž Merčnik pravi ...

Bliskal sem ko zmešan :) Drgač pa je to na 5-10cm fotkano

UrosG pravi ...

Hmmm, v sanjah si ne bi mislil, da je pajek takšen od blizu :D Ta zadnja mi je fenomenalna. Bom tudi sam objavil kakšne fotke, sicer ne tako zelo makro.

Gligorij pravi ...

Uuu, hude slike. Moral sem te dodati na moj spisek zanimivih blogov.

Matjaž Merčnik pravi ...

soulman, trenutno sem malo na tesnem s časom (poteka tudi neka grafična prenova bloga in sem izgubil celo blogrolo), a obljubom, da takoj ko utegnem, čekiram tvoj blog. Verjamem, da je zanimiv, torej prideš na mojo blogrolo :)