ponedeljek, avgust 27, 2007

Prvi vtisi

Končno sem dobil dolgo pričakovani Makro ring fleš. Zaradi kroničnega pomanjkanja denarja sem se odločil za nakup cenovno ugodne bliskavice Bilora D140 - RFC. S poštnino vred z eBaya sem dal manj kot 150€. Če primerjam to z Makro bliskavica Sigma EM-140 DG, ki stane blizu 400€ ali Bliskavico Canon Macro Lite Ring MR-14 EX ki je prek 500€, je to pravi drobiž. Vodilno število vseh treh bliskavic pa je enako. Torej enaka moč. Glede na ceno, tudi moja pričakovanja niso ravno velika. Takoj ko dobim dostavo, odprem škatlo in preverim vsebino. Poleg bliskavice so dodani še aluminijasti reducirni oročki za 67mm, 62mm, 58mm in 55mm navoje. Nisem 100%, a mislim da pri Sigmi dodajo plastične. Dodana je še knjižica z navodili, katere pa še nisem utegnil odpreti :) Izdelava bliskavice na prvi dotik zelo solidna. Del, ki se pritrdi na objektiv sicer deluje precej plastično, a ob normalni uporabi verjetno dovolj trpežno. Vsekakor pa se nebi branil malenkost več robustnosti.
Moja največja skrb je bila, kako bom pritrdil Raynox makro predleče. Klasična pritrditev je bilo takoj jasno, da ne bo mogoča. Po natančnejšem ogledu pa sem ugotovil, da lahko predlečo pritrdim med objektiv in bliskavico. Vse se prilega na milimetre natančno. Lahko rečem, da je bliskavica kot ulita za Raynox DCR-250 ali Raynox DCR-150. Še ena skrb manj. Hitro vstavim še baterije in se takoj odpravim pred hišo. Sicer malo nerodna ura in sončna pripeka nista najboljša za makro, pa vseeno najdem nekaj motivov. Najprej naletim na nekoliko večji motiv. Čebele, ki neumorno letajo od cveta na cvet in polnijo mošničke na nogah. Med vsemi sem našel najbolj natovorjeno :) TTL kot kaže deluje. Spremenim parametre v fotoaparatu, spet osvetlitev kot se šika.
Odpravim se naprej in na marjeticah najdem cvetne pajke. Tokrat je povečava večja. Sprva osvetlitev nekoliko prešibka. Glede na to, da bliskavica nima nobenih nastavitev, pobrskam po meniju fotoaparata in dvignem jakost bliska. Bliskavica na to primerno reagira in osvetli pajkca kot sem želel.
Na poti nazaj v hišo naletim še na "smrdljivo"stenico. Fleš zopet opravi več kot solidno.


Preden pogledam nastale testne primerke na računalniku, naredim še en blisk v oko :) Kot lahko vidite, daje bliskavica skoraj polni krog svetlobe za razliko od Canona in Sigme, ki dajete 2x prekinjen obroč.

Kot kaže, je bil nakup več kot vreden tistih 150€. Zaenkrat brez večjih pripomb. Vse je nad pričakovanji. Res pa je, da sem naredil šele 20 testnih fotografij. Pri testiranju na daljše obdobje, se bo morda pokazala kakšna napaka, ali karkoli, kar opravičuje prav socialno ceno te bliskavice. Zaenkrat vsekakor priporočam nakup.

Še ocena (1-5)
Zgradba: 3
Uporabnost: 5
Razmerje cena kvaliteta: 5
Skupaj: 4,33

18 komentarjev:

Unknown pravi ...

čestitke za nakup.zdaj pa samo makre žgat..da bojo na slofoto spt popularni ratali...

Gregor Krašnja pravi ...

Super, si tole izvedu, ponovno je nekaj € ostalo za nakupa kakšnega objektiva :))

Na kateri objektiv si pa tole zmontiral??

mitzila pravi ...

Finančno dosegljiva skoraj za vsak žep in kot kaže tudi zelo uporabna. Komaj čakam še kakšn nadaljni preizkus!

Matjaž Merčnik pravi ...

kreg, montiral sem na Sigmo 105. Z ostalimi lensi še nisem utegnil. Takoj ko se nabere kaj uporabnega materiala bom dodal kakšno fotko, zraven pa pripišem mnenja ali sem še vedno zadovoljen ali ne :)

Fotografija pravi ...

Čestitam za očitno dober nakup,že čakam nadaljevanje testiranja...
LP

Matjaž Merčnik pravi ...

Nekaj dodatnih fotografij lahko pričakujete že danes. Pravkar sem namreč prišel s terena in sem navdušen :)

Unknown pravi ...

Super fotke, sploh tazadnje so super. Osvetlitev je 1A. Tudi sam sem pred časom študiral o ring lightu sam mi je bil Canonov predrag, ta pa je z 150 € res ugoden. Lahko prosim objaviš link, kje na Ebay-u si ga nabavil. LP Proximus

Unknown pravi ...

Zlo zanimiva zadevica, mislm tko skor za vsazga glede na žep. Tud sam sem zdej mal pobrsku po e-bayu pa ga najdu, dej ga mal stesteri pa čez neki dni kej več sporoč kakšni so vtisi. Sm pol pravš da ni nč mogoče nastavlati na flešu, morš sm na body-u?

Matjaž Merčnik pravi ...

Na flešu je samo ON/OFF gumb.

Unknown pravi ...

Kakšna je najmanjša razdalja na kateri ti ta fleš osvetli subjekt. Imam EFS 60mm in z uporabo obročkov sem že kr blizu subjektu. LP

Matjaž Merčnik pravi ...

Pri največji povečavi sem cca 5 cm oddaljen od motiva.

Nikon user pravi ...

a jakost kotroliraš iz menija za fleš? mam namen kupt nekj podobnega pa mam manualen lens...

Matjaž Merčnik pravi ...

Fleš ima samo on/off gumb. Jakost se lahko nastavlja edino v meniju fotoaparata.

Nikon user pravi ...

se pravi deluje tako TTL kot M preko menija... odvisno od nastavitve v meniju

Matjaž Merčnik pravi ...

Pri največji povečavi je meni običajno preveč osvetlil, zato sem ga moral vedno "brzdati" preko menija. Pomojem je vedno TTL, le da ne deluje povsem 100% zanesljivo. Morda bi se brez predleč bolje obnašal.

Nikon user pravi ...

verjetno nimaš kšnega starga manualnega objektiva, da bi vidu kako stvar deluje če ne zazna objektiva...

Matjaž Merčnik pravi ...

Do zdaj uporabljal le na Sigmi 105 makro. Glede na zelo ugodno ceno, se ga vseeno splača preizkusit in v primeru nedelovanja se hitro najde kupec. Drugega skoraj ne morem svetovati.

Nikon user pravi ...

hvala za odgovore :)