nedelja, julij 01, 2007

Sigma AF 150mm f/2.8 APO EX DG HSM

Včeraj sem imel priložnost nekaj časa testirati odličen makro objektiv. Sigma AF 150mm f/2.8 APO EX DG HSM že na otip daje prijeten občutek kvalitetne, kompaktne izdelave. Notranje HSM ostrenje sicer deluje vrhunsko v primerjavi z mojo Sigmo AF 105mm f/2.8 EX Macro, pa vendar ni tako hitro kot bi želel. Kot vsi makro objektivi, se tudi ta večkrat išče v fokusu. K sreči se pri makru večinoma uporablja MF (manual fokus) s premikanjem aparata naprej in nazaj.

Takoj, ko sem privil objektiv na ohišje, sem naredil nekaj posnetkov kar z Mobilnim telefonom. Sumim, da ima moj mobilc nekaj front fokusa :)
Na žalost premer prednje leče sigme 150, ki znaša kar 72mm ni omogočal pritrditve mojih makro leč, zato tudi ni nekih fascinantnih makro rezultatov. Kar me je najbolj navdušilo pri tem objektivu je večja razdalja od objekta fotografiranja. To je tudi glavni namen makro objektiva z večjo goriščno razdaljo. Precej lažje namreč ujameš posnetek žuželke z večje razdalje. Fotografija posneta z "varne" razdalje enega metra. Objektiv se vsekakor odlično obnese za fotografiranje večjih in bolj plašnih žuželk. Metulji in kačji pastirji,...
Pri najbolj odprti zaslonki f/2,8 je pas DOF-a izjemno ozek, bokeh pa lepo kremast. Če bi že imel ta objektiv, bi ga verjetno raje uporabljal za portrete kot za makro.
Barve in ostrina odlične. Moja izkušnja Sigminih objektivov je ta, da so barve ponavadi nekoliko bolj tople akor pri Canonu. Mene to ne moti.
Sigma 150mm f/2.8 EX DG HSM APO HSM je po mojem mnenju vsekakor objektiv, ki opravičuje svojo ceno okoli 600€, vendar nikakor ne kot alternativa Sigmi 105 AF 105mm f/2.8 EX Macro. Za ekstremne povečave je pretežka, zaradi daljše goriščnice bi potreboval še krajše čase, zaradi daljše razdalje si omejen z uporabo bliskavice, naravne svetlobe pa ponavadi ni dovolj. Objektiv po mojem mnenju primernejši za portret. Tudi v športni fotografiji bi se ga dalo zelo uspešno uporabiti kljub nekoliko nerodnemu ostrenju.

2 komentarja:

Unknown pravi ...

sej verjamem da je stroj, samo ma napačen navoj:P
Sam je na rabim, bi raje nabavil 85.Nikol se ne ve;)

Matjaž Merčnik pravi ...

Tudi jaz raje kupim 85-ko f/1,8, ki je pol cenej od 150-ke :)