nedelja, julij 08, 2007

Rally Maribor

Včeraj popolda sva se s kolegom Denisom odpravila v Svečino pri Mariboru, kjer je potekal 5. Rally Maribor. Po informacijah se je letos rallya udeležilo kar 110 tekmovalnih posadk. Denis, ki je fotografiral že od jutra (sam sem imel dopoldan druge opravke), ima že kar nekaj izkušenj fotografiranja takšnih športnih dogodkov, meni pa je bilo tokrat prvič. Po kratkem ogledu proge sva se postavila na prvo lokacijo, krajši skok, ter se pripravila na fotografiranje. Kmalu se je začelo. Sam sem bil najprej zelo presenečen nad hitrostjo dirkalnikov. Vedel sem, da je ta šport "hiter", ampak ko stojiš 2 metra od proge in skušaš fotografirati, takrat se zaveš težav športnih fotografov. Z mojo neprimerno opremo sem le stežka sledil hrumečim strojem na ravni cesti. Ujel sem nekaj skokov, ki pa so kmalu postali dolgočasni in nezanimivi za fotografiranje. Da fotografije nebi bile preveč enolične, sem eksperimentiral s široko kotnim objektivom Sigmo 15-30 EX, nekoliko daljšim časom ter zoom efektom. Ko je Denis videl rezultat na LCD-ju, je želel tudi sam poizkusiti, zato sem mu z veseljem odstopil objektiv. Po nekaj posnetkih se je odločil, da mi ga do konca dirke ne vrne. Tudi prav. V zameno mi je namreč posodil Canon 70-200 L f/4. Delo z občutno hitrejšim objektivom je takoj postalo zabavnejše, zato sem se odpravil dalje ob progi (skozi ostroge, koprive in ostalo gozdno podrast s totalno neprimerno obutvijo. Sandali za sprehajanje po plaži... ), kjer sem se za nekaj časa ustavil v počasnejšem ovinku.

Sedaj ko gledam rezultate vidim, da bi bilo bolje nekoliko bolj zapreti zaslonko, ter pridobiti kakšen cm DOF-a.Kmalu sem se odpravil kakšen kilometer naprej. Pot me je vodila po strmem klancu navzgor, po travnikih, vinogradih,... lahko bi se reklo "čez drn in strn", obutev pa še vedno ista, le da za spremembo od prej tokrat že polna zemlje un ostale svinjarije :)

Na nekoliko atraktivnejšem, ostrem makedamskem ovinku sem se ustavil za dalj časa in naredil kar lepo serijo fotografij, pri 90% pa naredil začetniško napako, ki je na LCD-zaslončku niti nisem zasledil. Ves čas sem namreč uporabljal prekratke čase in posledica tega so zamrznjeni posnetki. Povrh vsega pa je bil ovinek navzdol, in vsi avtomobili so namesto pospeševanja in hitrega vrtenja koles močno zavirali, včasih drseli po strani z blokiranimi kolesi... zato je učinek zamrznjenosti še bolj viden. Tolažim se s tem, da se na napakah učimo.
Kmalu je bil čas za vnovičen premik. Po vinogradu najprej daleč v dolino, in po drugem koncu daleč v hrib... spomnite se na sandale, travo, prah, zemljo... :) Na vrhu sosednjega griča sem naredil še nekaj "asfaltnih" posnetkov
Ena zadnjih fotografij. Denis se je vendarle naveličal širokega kota in mi ga vrnil. Prehitevanje. Jaz nevarno blizu ceste, v ozadju pa že vidni grozeči oblaki.

Kmalu za tem je pričelo deževati. Z Denisom sva bila kar precej oddaljena od avta. Ni nama preostalo dugega, kot da se po dežju odpraviva po isti doooolgi poti nazaj. Zemlji, prahu, travi in ostali nesnagi v mojih sandalih so se sedaj pridružile še dežne kaplje in kmalu je nastalo zoprno, lepljivo blato... zastoj pedikura... vse skupaj pa prekleto nadležno. Če bi moral opisati sicer prijetno, doživetij polno popoldne z manjšimi nevšečnostmi v en stavek, bi lahko rekel, da sem doživel poučno lekcijo terenske - športne fotografije.

6 komentarjev:

Denis Ferlič pravi ...

Fenomenalne fotke, glede na to da si prvič fotkal rally ti lahko samo čestitam! Imaš veliko boljše fotke kakor jaz, tvoj širokokotni objektiv pa mi je res bil zakon, edin problem je da moreš bit zlo blizu proge, kar ni dobro za zdravje :).
Všeč so mi vse, predvsem pa mi iztopata clio na tistem makedamskem ovinku, pa zadnja ko se prehitevata.

Martin Kavšček pravi ...

res super fotke-matjaž majsotre:)
panninga nisi delal?

Matjaž Merčnik pravi ...

Panninge delajo vsi :)

Sipro pravi ...

Dobre fotke, ko gledaš res dobiš občutek hitrosti in hrupa.
apropo hrup - drugič pa mal več hrupa zganjaj, ko se boš odpravljal na kakšno podobno zadevo da te še kakšen fotofrend sliši in gre zraven ;)

Matjaž Merčnik pravi ...

Po vojni ste vsi heroji, ko pa koga vprašam, če gre polek, se pa vsi zgovarjate, da nimate časa :)
Naslednjič sporočim.

Matic pravi ...

Odlične fotke! Tudi sam sem bil na rallyu, občutek imam, da sem te celo videl oz. opazil. Jaz sem kar nekaj časa slikal (seveda bolj amatersko) na vrhu vinogradov na asfaltnem delu (tvoja slika mazde mx5 je s podobnega mesta) no pa nima veze. Zgleda sva bila oba kar precej na istem - tudi jaz sem se optimistično odpravil na rally z sandali takisto pa me je za konec še dež ujel.