sobota, maj 05, 2007

Začela se je "Makro sezona"

Minilo je že kar nekaj časa od zadnjega vnosa na blog. Malo je krivo pomajkanje časa, drugi krivec pa pomanjkanje omembe vrednih dogodkov. Delam na seriji fotografij, katero bom predstavil, ko bo končana, med tem pa sem našel nekaj časa za makro fotografijo, ki je trenutno s prebujajočno naravo na vrhuncu. Rahla ohladitev je bila zelo dobrodošla, saj je malo "pomirila" sicer živahne žuželke. Po dolgem zimskem spanju je lahkota velika in obilen obrok je zlata vreden. Cvetni pajek "srka" sočno trepetavko.

Govnarice so v tem času najjbolj množično zastopane. Še posebej veliko jih je v okolici pašnikov. Njene ličinke namreč uživajo na živinskem blatu,... Odrasla govnarica pa mislim da se prehranjuje z manjšimi muhami in mušicami. Če se motim, naj me popravi kdo, ki se na te reči bolje spozna. Rumen krogec na zadnji desni nogi je njen lastni drek :) ... ja tako se muha "userje" :)
Pa še ena predstavnica iste vrste. Prav ponosna drža. Upoštevati moramo, da je sedaj čas parjenja. Gotovo tega ponosnega samčka je izza kakšne travne bilke gleda sramežljiva samička. Spet nisem 100%, da so samčki večji (pač moja domneva).

Če pogledam eno fotografijo z lanske sezone, lahko to domnevo deloma potrdim. Tisti večji na vrhu je verjetno samček. Bolj kosmat, bolj barvit, lepši... kot je običajno pri živalih.

2 komentarja:

Gregor Krašnja pravi ...

Ja tole je bilo pa res že dolga sezona od tvojega zadnjega javljanja.
Nevem ali sem že kje zasledil na telem tvojem blogu, vem samo da uporabljaš Canon. Zanima kater makro objektiv imaš?

Super fotke.

Unknown pravi ...

Matjaž bravo, samo klanjam se lahko tako dobrim makro fotografijam. V tej sezoni bom pa tudi jaz skakal po travnikih in lovil žuželke. :) Lp