sobota, marec 10, 2007

Nikon Canon Izmenjava

Danes sva se s kolegom dogovorila za skupinsko fotografiranje, katerega namen je bil predvsem izmenjava opreme. Že dolgo sem imel željo preizkusiti Nikona. Predvsem v IR fotografiji. Na internetu sem namreč bral da se dosti bolje obnaša od Canona. Preden je Dobran prišel na zdaj že na tradicionalno zbirališče, sem naredil nekaj HDR-jev z na novo kupljenim objektivom Sigmo 15-30 EX. Glede na ceno se obnese več kot odlično.
Ko se je Dobran končno prikazal, sva takoj zamenjala aparata. Jaz sem takoj navil na njegovega Nikona D50 IR filter. Skoraj nisem mogel verjet. To kar pri Canonu 350D traja 20 sekund, naredi Nikon d50 v manj kot 1 sekundi :) Naredil sem kar nekaj IR-jev. Lahko bi fotkal skoraj brez stativa.
Medtem je Dobran komaj skrival navdušenje, ko je v roki končno držal "pravi fotoaparat"... :)
...po začetnem "otipavanju" je tudi sam pričel fotografirati. Tu in tam sem iz grmičevja, kamor se je zavlekel z mojo 350-ko zaslišal navdušujoče vzklike. Tudi mene je Nikon lepo presenetil. Določene stvari so mi takoj postale všeč. Predvsem hito ostrenje in seveda kratki časi potrebni za zajem IR-ja.
Ko sem preizkusil še makro potencial, pa sem si premislil... kako so lahko ta Nikonov senzor tako popackali ;) ... še dobro, da sem imel polek puhalko. Upam da sva vsaj polovico te nesnage odpravila.
Ko sva drug drugemu vrnila opremo, mi je Dobran nekaj žugal ... nisem ga poslušal ... predvidevam, da mi ga ni hotel vrniti ...
Fotografiranje sva nadaljevala vsak s svojo opremo. Sam sem še vedno bolj ali manj testiral objektiv...
... medtem pa je Dobran preizkusil HDR na "Stanatovi luži". Če mu je uspelo vsaj pol toliko kot Stankotu, je cilj dosežen.

Dobran je iskal odsev oblakov v luži, jaz pa njegovega.

Znova sva se približala Dravi, kjer sem naredil še nekaj posnetkov

Medtem je Dobran preizkusil še IR filter. Kmalu pričakujem njegove rezultate.

Na koncu tega foto izleta sva ugotovila, da bi bilo zelo neumno določiti kateri aparat je boljši. Nikon ima svoje prednosti pri IR, zelo lepe barve, dobro ohišje, Canon... je pač Canon. Od vsega začetka ga uporabljam, navajen sem menujev, gumbov... težko bi me kdo prepričal v menjavo, bi pa vsekakor še kdaj rad izkoristil priliko in naredil kakšen posnetek na Nikona.

Ima kdo Olympusa? Pentaxa? ... se javi za kakšen exchange?

8 komentarjev:

Unknown pravi ...

Aloha! Če ni prevelika skrivnost bi te pobaral kako je s tem IR filtrom... Ga kupiš, daš na lens in voila? Al je kaka posebna tehnika slikanja še v ozadju? Pa kaka je cena tega čuda?
In pa kater program uporabljaš za družitev HDR fotk?
Thx za info!

M

Matjaž Merčnik pravi ...

IR filter prodajajo zdaj že praktično vse trgovine s foto opremo. Filter kot recimo pola-filter naviješ na objektiv in to je to. Potem je odvisno od aparata. Jaz pri Canonu recimo potrebujem čase od 15 - 30 sekund, medtem ko sem z Nikon D50 praktično fotografiral iz roke. D70 kolikor sem seznanjen se še dosti bolje obnese. Z D200 pa si že na istem kot jaz na 350-ki. Torej dolgi časi. Naknadna obdelava IR-ja je sicer že opisana na mojem blogu. Gre predvsem za menjavo rdečega in modrega filtra in nekoliko prilagajanja barv.

Gregor Krašnja pravi ...

Lepe HDR fotke , tudi mene zanima z katerim programom to predeluješ, ker meni v PS ne ratajo tako lepe ,kar neki no. IR se mi zdi je pa malo preveč modra ,drugač pa zanimiva.

lp

Matjaž Merčnik pravi ...

Kdor je pazljivo prebral moj prispevek o HDR, bi lahko zasledil program, ki sem ga omenjal kot alternativa PS CS2: "...Ker večina uporablja PhotoShop, je najbolje, da opišem ta postopek. Alternativa za bolj lene fotografe pa je še Photomatix Pro..." Zadnje čase postajam vse bolj len ;)

Unknown pravi ...

Dobro ti gredo od rok tile HDR-i.

Gregor Harih pravi ...

Ja je treba kdaj pa kdaj malo v kontra tabor pogledat. Jaz nisem zaprisežen nikonaš, ampak uporabljam tisto kar mi v danem razredu najbolje služi. Je pa res, da imajo pri eni firmo tole bolje rešenp, pri drugi pa drugo. To je pri vseh zadeva, ne samo foto. :)

Unknown pravi ...

Hvala za info Matjaz! Bom še pregledal mal tvoj blog za dodatni info o IR in HDR! Mi pa ni jasno zakaj je D70 v prednosti pred D200?

Matjaž Merčnik pravi ...

Na to vprašanje pa mislim da ti bo Gregor znal najbolje odgovoriti iz prve roke.