nedelja, februar 04, 2007

Sigma 500 DG Super + 3x Slave

Danes sem se odpravil na priljubljeno fotografsko lokacijo z namenom testiranja bliskavic. Predvsem me je zanimalo brezžično proženje Sigme 500 DG Super treh slave bliskavic. Na voljo sem torej imel Sigmo 500 DG SUPER, ki je bila nameščena na fotoaparatu,
Canon 430 EX
in 2x Canon 420 EX.
Po začetnem lovljenju in nastavljanju ustreznih kanalov, je zbor bliskavic kmalu zapel.
Kmalu sem prišel do spoznanja, da bliskavice potrebujejo za brezžično komunikacijo nekoliko bolj napolnjene baterije. Z napol spraznjenimi fleš sicer še vedno dela ko je na fotoaparatu, a prek IR se več ne sproži. Prvi pogoj za takšno igračkanje so torej sveže napolnjeni akumolatorčki. Eni izmed treh suženj je kmalu pošla energija in nadaljeval sem lahko samo z dvema + tisto na fotoaparatu.
Osvetljevanje z več bliskavicami se tudi v praksi odlično obnese. Četudi bi s fotoaparatom povsem zgrešil nastavitve, vsi trije fleši proizvedejo ravno prav svetlobe za dobro osvetlitev objekta.
Sledilo je še precej takšnih in drugačnih prebliskov.

Takšna kombinacija bliskavic je vsekakor zelo uporabno orodje, kadar na terenu potrebujemo osvetlitve z različnih smeri in običajna studijska oprema ne pride v poštev. Komplet je cenovno ugoden, predvsem pa majhen in prenosljiv, zato je še posebej primeren za fotografiranje v naravi. Sigma 500 DG Super, ki je cenovno precej bolj dostopna od Canona 580EX, svoje delo kot master fleš prav tako odlično opravi.

5 komentarjev:

Denis Ferlič pravi ...

uh, kar 4 flashe si imel pri roki, ja vem dost se da narediti s tem. Tudi sam razmišljam o 580ex, sam cena pa je pojem zase a ne?

Matjaž Merčnik pravi ...

Tudi mene cena najbolj "boli" :) Zato pa bo treba razmišljati o alternativi. To pa je Sigma EF-500 DG Super.

Gregor Harih pravi ...

Zanimivo igračkanje. Sam bi se tudi enx moral spraviti podobno. Škoda edino, da se niste prej spravli delat tega testa, bi skupaj z ambientalno svetlobo super izpadlo.

Matjaž Merčnik pravi ...

Ambientalne svetlobe je bilo več kot dovolj. Namerno fotografirano z zelo zaprto zaslonko, kratkim časom in nizkim ISOm. Morda zato fotografije delujejo kot bi bile posnete v mraku :)

Peter pravi ...

M&M zanimivo branje ta tvoj fotoblog....sem najdo kar nekaj idej in nasvetov!
Kar tako naprej!

Lp Peter