petek, november 03, 2006

Prva objava - Predstavitev

Nekaj dni nazaj sem se odločil ustvariti svoj foto blog. Precej znancev je svoje bloge že lepo napolnilo z raznimi prispevki, zato je zadnji čas, da se tudi sam lotim zadeve. Ker imam trenutno že več kot 14 dnevni fotografski post, sem se za začetek odločil dodati nekaj starejših fotografij. Čeprav me zanimajo prav vse fotografske zvrsti, je moja prva in najljubša fotografska panoga še vedno makro. Temu je prilagojena tudi moja fotografska oprema.

Da pa me ne bodo same besede, dodajam še nekaj posnetkov nastalih v letošnji makro sezoni.

Obad, ki ga je pozno poleti presenetila nevihta. Hitra ohladitev ozračja mu je "izpraznila baterije" in mi omogočila nekaj dobrih posnetkov.Osa, ki se ravnokar skobacala izpod mokrih listov je bila precej hvaležna bliskov mojega fleša, saj so jo hitro ogreli in kmalu je lahko odletela.
Grabežnica, sicer dober letalec, a v hladu po nevihti precej okorna. Zelo hvaležen makro objekt. Tudi ko odleti, ne gre daleč.Pajki, ki so zanimivi za fotografiranje so po večini majhni in zelo urni. 4 pari oči jim nudijo izvrsten vid. Priložnosti za ponovitev takšnega posnetka je zelo malo, saj jo že po prvem blisku naglo ucvrejo proč.Pajki v "akciji" so meni še posebej zanimivi a zelo težavni za fotografiranje. Zelo težko je namreč slediti njihobim hitrim gibom, pri tem ročno ostriti, paziti kompozicijo...Posneti pajka, ki čaka plen v jutranji rosi je v primerjavi z zgornjo fotografijo mala malica.
Prav tako zanimivo je fotografirati urne pajke "volkce". Volkci so živahni lovci s precej velikimi očmi in živijo predvsem na tleh.... Tega sem ujel na živi meji.Muha v jutranji rosi je pravi fotografski balzam v primerjavi s fotografiranjem pajkov.
Par muh med parjenjem je precej zaposlen s svojimi delom zato se brez večjih težav približam in naredim nekaj posnetkov. Potem jih pustim da opravita svoje do konca ;)Mravlje so precej nehvaležni foto modeli, saj so venomer aktivne, povrh vsega pa še precej majhne, njihova telesca pa gladka in svetleča, zato odbijajo svetobo bliskovke. Tokrat sem jih ujel med hranjenjem.
Toliko na hitro o fotografiranju žuželk. Če koga zanima kaj več o makro fotografiji, mu z veseljem pomagam s kakšnim nasvetom.

3 komentarji:

Lenart Senica pravi ...

Hej!
Super makro fotke! Povečini sem že na Slo-Foto povedal pa sem ti še tukaj:)

bom še kdaj prišel pogledat na tvoj blog;)

Gregor Harih pravi ...

Dobrodošel s svojim blogom med blogarje. :D
Super makro fotke. Si res mojster na tem področju. Upam, da nas še boš dalje razveseljeval s takimi fotkami.

Mih@ pravi ...

Sem šele danes ujel tale blog. O makro fotkah sploh nebi zgubljal bedes, ker me vedno naredijo zavistnega. Sam muho še z loparčkom težko zadanem, da bi jo pa čakal pred rožo, pa takrat ko pride vse nastavitve uštimal, točno naostril (kar je pri makru zajebano ko prasica),... pa sploh ni šans. Tko, da se s tem sploh še nisem poskušal ukvarjat. Vem da bi zajebal in pika. :)
Pohvale!