petek, september 11, 2009

Duatlon na Peco

Vsi me že po malem kregajo, ker nič ne objavim na blogu. Razlog je predvsem v tem, da tisto nekaj prostega časa ki ga imam izkoristim za kolesarjenje, redko pa s sabo vzamem fotoaparat. Dovolj ga imam že med vikendih :)
Pred malo več kot enim tednom smo se najbolj pogumni odpravili na nekoliko zahtevnejšo kolesarsko turo, ki je vključevala vzpon na dom na Peci (1665 m.n.v) - dve uri kolesarjenja po prijetni makedamski cesti z višinsko razliko nekje 1200-1300 metrov. Od koče pa smo se potem peš odpravili do vrha (2126 m.n.v).

Peca je najvzhodnejši dvatisočak v Sloveniji. Dokaj obsežno goro na južni strani omejujeta dolini Tople in Meže, na severu pa se dviga nad Podjuno. Njeno vršno zgradbo sestavlja več vrhov. Najvišji vrh, 2.126 m.n.v. visoka Kordeževa glava leži v njenem južnem delu, je planotasta, porasla pretežno s travo in nizkim rušjem. Proti severozahodu se zložno spušča na Knipsovo sedlo (2.012 m.n.v), koder se nahaja planinski mejni prehod. Od tod se v isti smeri vzpne na srednji Končnikov vrh ( 2.109 m.n.v.), kjer se začne greben proti drugemu najvišjemu vrhu, 2.113 m.n.v visoki Bistriški špici in zadnjemu dvatisočaku Veški kopi (2.074 m). Slednja dva vrhova ležita povsem na avstrijski strani.

Njen južni del je prevotlen s številnimi rovi nekdanjegd mežiškega rudnika svinca in cinka. Začetek enega od teh rovov je preurejen v Votlino Kralja Matjaža, najvišje pa sežejo rovi v neposredni bližini Knipsovega sedla.

Za prvi dve fotografiji, kosem se sam potil na kolesu, sem fotoaparat podtaknil kolegu, ki nas je do koče spremljal z avtomobilom.3 komentarji:

Ana pravi ...

Končno! :p
Super tura. Na Peci še nisem bila; zdaj ko vidim, da je gor tudi plezalna pot, me je pa še sploh zamikala. In razgled ste imeli fantastičen.
Upam, da bo zdaj minilo manj časa do naslednje objave. ;)

Matjaž Merčnik pravi ...

Nič ne obljubim, kdaj bo naslednja objava. Sem obljubo že prevečkrat prelomil ;)
Smo imeli pa ravno včeraj sestanek FKK in smo delali plane, da vaš klub končno povabimo na koroško. Planiramo, da bi se videli nekje sredi novembra, ko bo ravno stala naša letna razstava v galeriji. Za foto-lokacijo se pa še odločamo. Leon nekako protestira, da bi zopet planinarili. On se raje druži po gostilnah ;) ;)

Če pa je želja Peca, se pa lahko že prej dogovorimo - pozimi je ta pot praktično neprehodna.

Ana pravi ...

Vašo razstavo bi bilo super videti.
Hehe, pa saj je Leon prav užival na Veliki planini. :))) Vi se kar zmenite, se bomo že tako uskladili, da bo za vse fajn. Če bo sneg, pač ne bomo rinili po strmih poteh, je pa na Koroškem itak veliko za videti, sploh za nas, ki v vaše konce bolj redkokdaj zaidemo.